MAI vrea lege să poată primi sponsorizări, donații sau daruri

Publicat: 19 04. 2017, 14:18

„Apare ca necesară instituirea unor reglementări subsecvente, de executare a legii, care să prevadă condițiile concrete pentru acceptarea sau respingerea ofertelor de donație, dar manual, comodat sau sponsorizare, reguli privind integritatea și transparența, precum și procedurile aplicabile de către structurile MAI. O astfel de reglementare ar trebui să asigure o aplicare unitară la nivelul MAI a prevederilor legale în materia donațiilor, darului manual, comodatului și sponsorizărilor, într-o manieră clară, precisă și accesibilă oricărei persoane interesate”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.

În urmă cu aproximativ doi ani, a fost abrogat un ordin privind acceptarea sponsorizărilor, pentru că nu mai era în concordanță cu prevederile legale, iar, de atunci, MAI nu a mai primit sponsorizări, anunță instituția.

Potrivit documentului, unitățile din aparatul central al MAI, instituțiile și structurile subordonate sau din cadrul acestuia, pot primi fonduri bănești sau bunuri, cu titlu de donație, dar manual, comodat sau sponsorizare.

Instituția nu poate accepta donația, darul manual, comodatul sau sponsorizarea, în cazul în care ar primirea acestora ar afecta independența și imparțialitatea personalului MAI în luarea deciziilor, ar conduce la crearea unor avantaje personale sau la folosirea în interesul propriu al personalului MAI a donației sau bunurilor oferite sau dacă oferta este făcută cu scopul de a obține un avantaj economic pentru ofertant, favorizându-l pe acesta în raport cu alte persoane, se arată în documentul citat.

„Unitatea beneficiară întocmește un raport privind oferta (…). De regulă, raportul se întocmește de structura cu atribuții logistice sau, după caz, de structura de resortul căreia sunt bunurile oferite, potrivit organizării existente la nivelul unității beneficiare”, la baza raportului existând mai multe aprobări și documente, printre care și avizul DGPI. Dacă acesta este negativ, oferta va fi automat respinsă, „fără parcurgerea altor proceduri de promovare a raportului”, mai prevede proiectul.