Majoritatea românilor se declară patrioți și spun că sărbătoresc Ziua Națională cu apropiații

Publicat: 30 11. 2013, 16:50
Actualizat: 30 11. 2013, 16:50
Majoritratea românilor se declară patrioți și consideră că 1 decembrie este data potrivită pentru a marca Ziua Națională a României, pe care, spun ei, o sărbătoresc alături de cei apropiați - familie și prieteni -, arată un sondaj IRES.

Majoritratea românilor se declară patrioți și consideră că 1 decembrie este data potrivită pentru a marca Ziua Națională a României, pe care, spun ei, o sărbătoresc alături de cei apropiați – familie și prieteni -, arată un sondaj IRES.

Conform cercetării realizate de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), 87% dintre români spun că Ziua Națională este o sărbătoare importantă pentru familia lor.

Evenimentul este sărbătorit, în principal, cu familia și/sau prietenii (68%), arată același sondaj.

În pondere de 38%, românii spun că, de Ziua Națională, merg la manifestările publice organizate cu această ocazie, iar 30% spun că sărbătoresc prin arborarea steagului României (30%).

Potrivit sondajului IRES, un sfert dintre români afirmă că, de Ziua Națională, obișnuiesc să plece în excursii.

Pe de altă parte, majoritatea celor chestionați (77%) cred că 1 decembrie este data potrivită pentru Ziua României, în timp ce 11% au indicat data de 24 ianuarie (Unirea Principatelor, din 1918), iar 6%, pe cea de 23 august (trecerea României de partea aliaților, în al Doilea Război Mondial), care a fost Ziua Națională între 1948 și 1989.

Sondajul a evaluat și noțiunea de patriotism în rândul respondenților. Astfel, 85% dintre aceștia s-a declarat patrioți, însă doar 58% dintre cei chestionați consideră că patriotismul este o valoare actuală.

Cercetarea a fost realizată vineri, pe un eșantion de 1.132 persoane cu vârsta de minimum 18 ani, eroarea maximă tolerată fiind de ± 3 %.