Marea Britanie și Irlanda de Nord vor doar români și bulgari ca lucrători sezonieri în agricultură

Publicat: 15 02. 2012, 11:42
Actualizat: 18 05. 2012, 22:43
Întregul contingent disponibil în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în cadrul Schemei Lucrătorilor Sezonieri din Agricultură (SAWS), în anul 2008, va fi alocat doar lucrătorilor din România și Bulgaria, informează Agenția națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Întregul contingent disponibil în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în cadrul Schemei Lucrătorilor Sezonieri din Agricultură (SAWS), în anul 2008, va fi alocat doar lucrătorilor din România și Bulgaria, informează Agenția națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Potrivit reglementărilor britanice, începând cu ianuarie 2008 întregul contingent, de 16.250 de locuri de muncă, disponibil în cadrul SAWS va fi alocat în totalitate lucrătorilor din cele două țări, încadrarea în muncă în domeniul agricol a cetățenilor provenind din state nemembre ale Uniunii Europene nefiind permisă începând cu acest an. În cursul anului 2007, doar 40 la sută din contingentul aprobat în agricultură a fost alocat cetățenilor din cele două noi state membre.

Ocuparea locurilor de muncă în agricultură este permisă doar prin intermediul operatorilor care au obținut autorizarea Border and Immigration Agency, procedurile de autorizare fiind finalizate la sfârșitul anului 2007. Pe lângă autorizarea Border and Immigration Agency, pentru a putea recruta forță de muncă în domeniul agricol, operatorii au urmat și procedurile de obținere a licenței din partea Gangmasters Licensing Authority, iar recrutarea cetățenilor români și bulgari pentru locurile de muncă disponibile în agricultură în Marea Britanie se poate realiza direct de către operatori, de către aceștia prin intermediul unor agenții de recrutare a forței de muncă, sau prin intermediul unor reprezentanți ai acestora în țările de origine.

ANOFM a adăugat că, pentru a obține astfel de locuri de muncă, cetățenii români trebuie să contacteze operatorii autorizați sau reprezentanții acestora, contractele de muncă urmînd să fie încheiate tot pentru perioade cuprinse între cinci săptămâni și șase luni. Totodată, un nou loc de muncă va putea fi obținut în cadrul SAWS după o perioadă de întrerupere de trei luni. Persoanele angajate în cadrul SAWS trebuie să îndeplienască o serie de condiții, printre care să aibă cetățenie română sau bulgară, cel puțin 18 ani și să fi obținut un permis de muncă (work card) emis de către unul dintre operatorii autorizați de către Border and Immigration Agency.

ANOFM atrage atenția că salarizarea lucrătorilor din domeniul agricol este reglementată în mod diferit față de nivelul salariului minim stabilit la nivel național în Regatul Unit (în prezent 5,52 lire/oră), existând niveluri minime distincte pentru Anglia și Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro