MAREA REABILITARE TERMICĂ. De campanie, primarii de sector vor „anvelopa gratuit” mai multe blocuri decât în ultimii patru ani la un loc

MAREA REABILITARE TERMICĂ. De campanie, primarii de sector vor anvelopa gratuit mai multe blocuri decât în ultimii patru ani la un loc
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 09/08/2012, 22:35

Dacă în 2008 primarii de sector încercau să-și convingă electoratul să-i realeagă cu asfaltări și borduri puse pe ultima sută de metri, parcări rezidențiale sau amenajarea de mici parcuri în spatele blocurilor, anul acesta edilii locali mizează pe reabilitarea termică a blocurilor. O temă bună de campanie în condițiile în care factura la energie termică a scos foarte mulți bani din buzunarele bucureștenilor în această iarnă, iar prin anvelopare se promite reducerea cu cel puțin 30% a acesteia. În plus, costurile lucrărilor pentru reabilitare sunt suportate de primării.

Astfel, în 2012, în cinci din cele șase sectoare ale Capitalei, ar trebui reabilitate termic 1.068 de blocuri (sectorul 1- 200, sectorul 2 – 247, sectorul 4 – 95, sectorul 5 – 253, sectorul 6 – 273). Cel puțin așa arată planurile primăriilor de sector. În ultimii patru ani, la nivelul Capitalei, au fost reabilitate puțin peste 800 de imobile (sectorul 1- 342, sectorul 2 – 265, sectorul 3 – 37, sectorul 4 – 15, sectorul 5 – 125, sectorul 6 – 29).

Singura primărie unde planurile privind reabilitarea termică sunt o necunoscută este cea a sectorului 3, care deși a decis să preia integral cheltuielile aferente reabilitării termice la începutul acestui an, nu a oferit informații privind numărul imobilelor pe care intenționează să le anvelopeze în 2012. Până în prezent, primăria condusă de Liviu Negoiță a reabilitat 37 de imobile.

În anul electoral 2012, în sectorul 1 al Capitalei, vor fi reabilitate în jur de 200 de imobile, la fel ca și anul trecut, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Alexandru Ichim. Costurile sunt suportate integral de primărie.

În sectorul lui Andrei Chiliman, în perioada 2009-2010 au fost reabilitate 137 de imobile, potrivit datelor de pe site-ul primăriei. Anul trecut, 205 blocuri au intrat în acest program, iar lucrările au fost finalizate. Astfel, numărul total al blocurilor reabilitate din sectorul 1 a ajuns 342. „Lucrurile au început să meargă mai bine de când primăria a renunțat la banii de la Ministerul Dezvoltării”, a mai spus Ichim. Astfel, prin creditul obținut de la Banca Europeană de Investiții, în valoare de 125 de milioane de euro, programul va fi susținut până în 2013 inclusiv.

Primăria sectorului 2 are cele mai îndrăznețe planuri în ceea ce privește reabilitarea termică în 2012. După ce în patru ani primăria a reușit să anvelopeze 265 de blocuri, anul acesta planul de acțiune vizează 845 de imobile. „La 247 de blocuri lucrările vor începe în mai-iunie, iar pentru alte 598 am depus documentația și sperăm ca lucrările să înceapă tot anul acesta”, a declarat Anatol Albu, purtător de cuvânt al primăriei. Finanțarea lucrărilor se împarte între bugetul local și Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului.

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a promis că anul acesta va reabilita 95 de blocuri, pentru care au fost alocate 175 de milioane de lei. Este vorba, de fapt, de un program pe trei ani (2012-2015) care vizează reabilitarea a 320 de blocuri din sector, bugetul total fiind de 568 de milioane de lei. Costurile lucrărilor sunt suportate integral pe primărie. Până în prezent, au fost reabilitate 15 blocuri.

În sectorul 5 al Capitalei, doar 125 de imobile au fost reabilitate până în prezent. Marian Vanghelie are însă planuri mari pentru 2012: până la finalul anului vor fi finalizate lucrările la alte 253 de imobile. „La unele dintre ele lucrările au început încă din 15 martie”, a declarat un reprezentat al primăriei, care a precizat că finanțarea se face exclusiv din bugetul local.

Planuri mari privind reabilitarea termică are și primăria sectorului 6, care promite că în 2012 vor fi reabilitate 273 de imobile. Bugetul alocat pentru aceste lucrări este de 300 de milioane de lei, bani proveniți din bugetul local și împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții. Asta după ce, în ultimii ani, au fost reabilitate doar 29 de blocuri.

La mijlocul lunii noiembrie 2011, a fost demarată reabilitarea termică a unui nou lot de 115 blocuri din sectorul 6. Pe perioada de iarnă, au fost terminate lucrările la toate subsolurile, iar de câteva zile se lucrează la exterioare, potrivit reprezentanților primăriei, care au precizat că, în ședința din această lună a Consiliului Local, va fi depusă, spre aprobare, documentația tehnică pentru încă 56 de blocuri.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Irina Tănase, părăsită de Liviu Dragnea, după ce a fost prinsă cu altul! Detalii BOMBĂ
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Victimele variantei Omicron. Val de spitalizări cu COVID-19 a copiilor mai mici de 5 ani...
Irina Tănase, părăsită de Liviu Dragnea, după ce a fost prinsă cu altul! Detalii BOMBĂ
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Farul, tot mai aproape de playoff: Victorie cu 2-0 în meciul cu Rapid
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Accident rutier cumplit lângă București. Cum s-a produs totul
Anunţul crunt despre pensii! Se anulează creşterile în 2022?! Fosta şefă a Casei de Pensii...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...