Mariana Câmpeanu: Indemnizația pentru mame, singura care nu a fost reîntregită, dar o vom rezolva

Publicat: 09 07. 2012, 12:48
Actualizat: 09 07. 2012, 14:41

Indemnizația pentru mame este singura care nu a putut fi reîntregită din cauză că a început vacanța parlamentară, dar și acest lucru va fi rezolvat, a declarat luni, într-o conferință de presă, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Ministrul Muncii a spus că a încercat să rezolve problema „tăierilor abuzive din 2010”, singura indemnizație care încă nu a revenit la valoarea inițială fiind indemnizația pentru mame.

„Indemnizația pentru mame este singura nerezolvată, pentru că ea a fost tăiată printr-un alt act normativ și, din cauză că am intrat în vacanța parlamentară, nu s-a mai putut. Vom relua acest lucru și, cu siguranță, se va întâmpla”, a spus Câmpeanu.

Ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale declara, în 14 mai, că va face o analiză privind posibilitatea revenirii indemnizației pentru creșterea copilului la 85 la sută din salariu.

În 2010, odată cu tăierea salariilor bugetarilor, cuantumul indemnizației de creștere a copilului a fost redus cu 15 la sută, diminuare aplicată la suma rezultată din calculul a 85 la sută din media salariilor pe ultimele 12 luni, stabilindu-se totodată ca acesta să nu depășească valoarea de 3.400 de lei.

Ulterior, Guvernul a decis să introducă o nouă formulă de acordare a indemnizației pentru copiii născuți începând cu 1 ianuarie 2011, prin care rămâne la latitudinea părinților decizia de a opta între două variante, una activă și alta pasivă pentru creșterea copilului.

Astfel, conform noului sistem, în cazul în care părintele optează pentru un concediu pe o perioadă de 1 an pentru creșterea copilului, acesta primește o indemnizație lunară de 75 la sută din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni (nu mai puțin de 600 lei și nu mai mult de 3.400 lei) și un stimulent de revenire pe piața muncii în cuantum lunar de 500 de lei.

Dacă părintele alege perioada maximă de doi ani pentru creșterea copilului, se menține cuantumul de 75 la sută pentru indemnizația lunară primită, însă aceasta nu poate depăși plafonul de 1.200 lei și nu mai este acordat niciun stimulent pentru revenirea la muncă.