Martor: Oprescu primea mita în pungă plasată sub o pernă și folosea aparat de bruiaj

Publicat: 06 09. 2015, 18:48
Actualizat: 07 09. 2015, 00:49

Conform datelor din referatul cu propunere de arestare preventivă întocmit de DNA, într-o declarație dată în fața anchetatorilor la sfârșitul lunii trecute, un martor din dosar a povestit cum i-a dat pentru prima dată mită edilului Capitalei, banii fiind puși într-o pungă de cadou care a fost lăsată sub o pernă ornamentală de pe canapea.

Astfel, conform respectivei declarații, Sorin Oprescu s-ar fi întâlnit la un imobil cu mai multe persoane, solicitând uneia dintre acestea să-și lase telefoanele mobile în bucătărie. La acea întâlnire, Oprescu ar fi primit o tranșă de 10.000 de euro dintr-o mită în valoare de 15.000 de euro, iar banii au fost puși, conform declarației martorului, într-o pungă din carton, folosită pentru cadouri, care a fost plasată sub o pernă ornamentală de pe o canapea aflată în încăperea în care avea loc întâlnirea.

„Acesta din urmă i-a arătat banii pe care îi avea asupra sa (10.000 euro dintr-o mită de 15.000 euro), într-o pungă de carton, tip pungă de cadou, iar primarul, prin ridicarea unei perne ornamentale aflate pe una din cele două canapele din living, i-a indicat să-i pună banii acolo, ceea ce (…..) a și făcut. Inculpatul Oprescu Sorin Mircea a spus simplu «Mulțumesc», după care l-a întrebat pe (…..) «Alte probleme?» și, cum răspunsul celui din urmă a fost negativ, întâlnirea s-a terminat” se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă întocmit în dosarul lui Sorin Oprescu.

În același document se precizează că martorul a afirmat, în declarațiile date în fața anchetatorilor, că Oprescu îi cerea omului său de încredere să fie atent când vine la întâlnirile pentru a da mita, să se deplaseze pe mai multe străzi pentru a verifica să nu fie urmărit.

Conform mărturiei date la DNA, martorul susține că printre măsurile de precauție pe care Oprescu le lua atunci când se întâlnea pentru a primit mită se numără inclusiv folosirea unui aparat care bruia semnalul telefoanelor mobile.

„Referitor la măsurile de precauție ale inculpatului Oprescu Sorin Mircea, (…..) a mai indicat că într-un foișor aflat în curtea imobilului de la (…..) se află un aparat de aproximativ 100 X 75 cm în care sunt obligați să își lase telefoanele mobile atunci când discută în foișor. Despre acest aparat (….) i-a spus că ar bruia semnalul telefoanelor, astfel încât să nu fie interceptate”, se arată în documentul citat.

Același martor susține, de asemenea, că de fiecare dată banii pentru Sorin Oprescu erau puși sub perna de pe canapea.

În ceea ce privește imobilul în care se întâlneau, primarul și apropiații săi foloseau cuvintele „câmp” sau „țară” pentru a indica faptul că trebuie să se întâlnească la respectivul imobil, se arată în document.

Oprescu a fost reținut de DNA, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce ar fi primit mită 25.000 de euro.

Primarul general va fi dus duminică, la ora 19.00, la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit DNA, edilul Capitalei a primit banii prin intermediul șefului unei instituții din Primărie, de la patru denunțători.

Potrivit surselor citate, o parte din banii primiți mită de Oprescu au fost găsiți asupra sa, iar o parte la locuința acestuia.

Conform anchetatorilor, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful unei instituții publice din subordinea primăriei și o persoană de încredere a primarului, Oprescu a primit de la primul 25.000 de euro din 60.000 de euro pretinși de cei doi de la patru denunțători pentru edil.

Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Oprecu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 și 33 la sută din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită. O parte de 10 la sută din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

Avocatul său, Alexandru Chiciu, a declarat că a fost mandatat de Sorin Oprescu să precizeze că primarul Capitalei nu a cerut niciodata bani nimănui, nici direct, nici prin intermediari, apărătorul arătând și că acuzațiile de luare de mită ale procurorilor DNA sunt nefondate

„La o primă analiză a dosarului, pot spune că acuzațiile DNA sunt nefondate. Ele se bazează pe „deducții” ale unor persoane, fapt inacceptabil într-o asemenea situație. Clientul meu m-a mandatat să vă spun că niciodata nu a cerut bani, direct sau indirect, prin intermediari, de la nimeni. Banii nu au fost primiți de la denunțători, iar domnul Oprescu nu știa proveniența lor. Era de datoria DNA să clarifice mai bine acest dosar, nu să arunce în arest un om, doar pe vorbele aruncate de alți inculpați”, a declarat avocatul Alexandru Chiciu pentru MEDAFAX.

El a mai precizat că nu este momentan în țară, dar de apărarea primarului general al Capitalei se ocupă trei avocați din echipa sa.

Sorin Oprescu, născut în 1951, este primar al Capitalei din iunie 2008. El a absolvit Facultatea de Medicină Generală București, fiind medic specialist chirurg. Membru al PDSR și apoi al PSD, el a fost, din iulie 2006, președintele PSD București, funcție din care a demisionat după câteva luni, după ce a pierdut în fața lui Mircea Geoană competiția pentru funcția de președinte al partidului.

În aprilie 2008 a demisionat din PSD pentru a candida ca independent pentru funcția de primar general al municipiului București, iar din iunie 2008 este primar general al Capitalei.