Mărturie după accident. Coordonatorul național pentru transplant: „De trei ori mi s-a spus că au fost găsiți. Prima dată la vreo oră și jumătate”

Publicat: 26 01. 2014, 11:18
Actualizat: 19 03. 2015, 15:18

Haosul în care au lucrat toți cei care s-au implicat pe 20 ianuarie în operațiunea de căutare și salvare a supraviețuitorilor accidentului aviatic din Munții Apuseni este confirmat, încă o dată, de o mărturie a doctorului Victor Zota, șeful Agenției Naționale pentru Transplant și unul dintre primii oameni pe care medicul Radu Zamfir i-a sunat, pentru ajutor, după aterizarea forțată.

Coordonatorul național pentru transplant povestește că a primit nu mai puțin de trei alarme false din partea autorităților despre faptul că medicii plecați cu aeronava pilotată de Adrian Iovan spre Oradea ar fi fost găsiți. Prima a venit cu mult înainte ca acest lucru să se întâmple, mai exact la aproximativ o oră și jumătate după ora 16.00 când de la locul accidentului s-au dat primele telefoane pentru a anunța ce s-a întâmplat. „De trei ori mi s-a spus că au fost găsiți. Prima dată la vreo oră și jumătate. Am vorbit cu doctorul Zamfir și mi-a spus că nici vorbă. Așa că atunci când au fost găsiți de localnici nici n-am mai crezut”, a relatat Victor Zota într-un interviu acordat postului Antena 3.

Așa se face că, inclusiv atunci când vestea că pasagerii BN2 au fost găsiți de localnici, în jurul orei 21.15, la cinci ore după accident, avea acoperire în realitate, doctorul Zota l-a sunat din nou pe doctorul Zamfir, să se asigure. „Într-adevăr îi găsiseră. Când am vorbit cu dr. Zamfir o resuscitau pe fată care intrase în stop de aproximativ o jumătate de oră. Fiind un medic experimentat, știa că resuscitarea poate dura și 2-3 ore”, a mai spus Zota.

Șeful Agenției de Transplant, aflat pe lista scurtă a oamenilor alertați în primul moment despre prăbușirea avionului direct de către colegii săi și cel care l-a sunat pe Raed Arafat să pună în mișcare ISU, s-a declarat plăcut surprins că, în ciuda acestei tragedii, medicii implicați în echipele de transplant au continuat în zilele următoare să meargă, în aceleași condiții ca și până acum să preleveze organe, făcându-și munca voluntar.

Voluntar lucrează toți cei care se aflau pe 20 ianuarie în zbor spre Oradea, medicul Radu Zamfir, fiind, potrivit lui Zota, unul dintre cei mai dedicați. „Radu e omul pe care toate echipele de transplant din țară îl cunosc. El merge să recolteze toți ficații, la orice oră, zi sau noapte, și pe 31 decembrie și de ziua fiicei sale”, a povestit Victor Zota.