Medicii români se plâng oficialilor FMI de salariile mici pe care le au

Publicat: 18 07. 2013, 17:11
Actualizat: 29 07. 2014, 18:10

Medicii vor să se întâlnească cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, care sunt în România pentru a negocia un nou acord, pentru a se plânge de salariile mici pe care le primesc în România. „Solicităm o întâlnire cu FMI să le spunem adevărul pe care noi îl cunoaștem, tot ceea ce se întâmplă în sistemul sanitar”, a spus Marius Sepi, vicepreședintele Federației SANITAS.

Prin această măsură cadrele medicale speră să obțină o majorare salarială. În caz contrar medicii avertizează cu proteste.

În acest sens reprezentantii Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Dentiști din România, Colegiului Farmaciștilor din România, Colegiului Psihologilor din România, Federației SANITAS, Camerei Federative a Medicilor și Sindicatului Ioan Cantacuzino s-au intâlnit și au finalizat acordul pentru încheierea Coaliției profesioniștilor din sistemul de sănătate.

Secretariatul Coaliției va fi asigurat de Colegiul Medicilor din România.

Acest acord trebuie asumat pana la data de 5 august de organele de decizie ale fiecărui membru.

„Am stabilit un calendar în ceea ce privește punerea sub presiune a Guvernului.

Coalțtia va solicita o întâlnire la Fondul Monetar Internațional pentru a discuta aspectele din sanatate. Guvernul trebuie să găsească 20 milioane de euro pentru cei 16.000 de rezidenți care trăiesc în mizerie. Este o condiție nenegociabilă pe care Guvernul și-a însușit-o”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.

Marius Sepi a preciuat că asociația pe care o reprezintă își dorește o lege pentru toate categoriile de profesioniști din sistemul de sănătate care să asigure o creștere a veniturilor.

„Din păcate, în prezent psihologii sunt foarte prost plătiți, în raport cu importanța muncii lor. În schema majorității spitalelor sunt prea puțini psihologi”, a declarat Laurențiu Ștefan, directorul juridic al Colegiului Psihologilor din România.

„Medicii dentiști au probleme comune cu ceilați membrii ai Coaliției, cum sunt salarizarea, statutul sau bugetul prea mic alocat. FMI trebuie informat că în România copiii nu au dreptul la asistență dentară, un lucru extrem de grav”, a precizat prof. dr. Radu Câmpian, vicepreședintele Colegiului Medicilor Dentiști din România.

Coaliția a stabilit revendicările de bază și calendarul mișcărilor revendicative. Astfel, medicii își doresc rectificarea pozitivă de buget la sănătate pentru acest an, creșterea graduală a bugetului destinat Sănătății, astfel încât peste 3 ani să ajungă la 6%, bugetul Sănătății să fie utilizat nu doar pentru plata arieratelor, ci și pentru plata personalului și dezvoltarea investițiilor, o lege specială pentru salarizarea personalului din sistemul de sănătate diferită de cea a bugetarilor, salarii mai mari pentru rezidenți, toți tinerii care intră în sistemul de sănătate să aibă o salarizare suplimentară.

În luna iulie vor continua sondajele în rândul membrilor Coaliției și acțiuni de lobby la nivelul organizațiilor internaționale, la începutul lunii august va fi organizată o conferință de presă comună în București și la nivelul fiecărui județ, în luna septembrie vor fi organizate pichetări în județe la Prefecturi, marșuri și o pichetare a Ministerului de Finanțe. Luna octombrie este dedicată marșurilor la nivel central.

Membrii Coaliției speră că nu vor fi obligați să ajungă la aceste măsuri.

„Locul profesioniștilor din sănătate este în spitale, alături de pacienți și nu în stradă. Doar dacă revedendicările nu ne vor fi aprobate, vom fi nevoiți să ieșim în stradă”, a mai spus prof. dr. Vasile Astărăstoae.