Medicul laborant care făcea teste Covid la Spitalul din Bârlad s-a infectat chiar el cu virusul SRAS-CoV-2. Activitatea a fost suspendată

Publicat: 03 11. 2020, 18:50
Actualizat: 03 11. 2020, 19:15
Spitalul Municipal de Urgenţă din Bârlad (FOTO: spital-barlad.ro)

Testarea pentru virusul SARS-CoV-2 la Spitalul Municipal de Urgenţă din Bârlad a fost suspendată temporar, pentru cel puţin 14 zile, după ce medicul de laborator a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus.

Activitatea de testare se suspendă temporar la nivelul spitalului, din cauza faptului că medicul din cadrul laboratorului s-a infectat cu SARS-CoV-2. În această perioadă, probele vor fi preluate de un laborator extern, de la Iaşi”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Spitalului municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad, dr. Angelica Gramaticu, potrivit Agerpres.

O anchetă epidemiologică a fost demarată, pentru a se stabili dacă mai sunt şi alte cadre medicale infectate.

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, despre presiunea imensă de la ATI: „Cancerul nu aşteaptă! Nu vreau să ajungem să alegem între un pacient oncologic şi unul cu COVID”

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, deplânge presiunea din secția ATI a spitalului pe care îl conduce, din cauza lipsei specialiștilor, medici și asistenți.

Situația devine tot mai apăsătoare, pe măsură ce numărul îmbolnăvirilor de COVID este în continuă creștere, spune aceasta.

Pe termen scurt, criza de personal ar putea fi rezolvată, adaugă managerul de la ”Marius Nasta”, prin sesiuni de training, coordonate, eventual, de Ministerul Sănătăţii.

Într-un reportaj realizat în secția COVID de la ”Nasta”, publicat azi în Libertatea, managerul institutului a explicat că este îngrijorat pentru pacienții cronici cu boli pulmonare, care nu se pot trata în altă parte decât în acest spital.

Nu vreau să mă gândesc că vom ajunge în situaţia de a alege între un pacient oncologic şi un pacient cu COVID. Cancerul nu aşteaptă. La fel, pacienţii cu tuberculoză au nevoie de paturi la ATI. Spre deosebire de pacienţii cu COVID, ei nu pot primi ajutor la Terapie Intensivă la alte spitale din Capitală”, a declarat Beatrice Mahler pentru reporterii Libertatea.