MEGADOSARUL fraudelor IT de 1 miliard de euro. Șerban Mihăilescu, audiat la DNA

Publicat: 24 07. 2014, 10:25
Actualizat: 19 05. 2015, 05:49

Fostul secretar de stat Șerban Mihăilescu, actual senator, este audiat, joi, la DNA în ceea ce a devenit cunoscut drept „megadosarul fraudelor IT”.

Foști premieri ai României – Emil Boc, Călin Popescu Tăriceanu și Adrian Năstase – , nouă miniștri, ex-secretari de stat precum actualul ministru al Educației, Remus Pricopie, cu toții ar putea fi audiați la DNA în dosarul în care Direcția investighează posibile fraude la achiziții din IT în valoare totală de 1 miliard de euro. Marți, 15 iulie, au fost audiați șefii Microsoft România, companie care a livrat softuri pentru școlile din România și ale cărei contracte sunt sub investigație.

DNA a deschis săptămâna trecută cel mai mare dosar pe achizițiile din IT din România. Valoarea contractelor investigate de procurori depășește 1 miliard de euro. Pe lângă softurile livrate de Microsoft, este investigat contractul pentru securizarea frontierelor. Lista achizițiilor supuse verificărilor este următoarea:

– Contractul de închiriere de licențe Microsoft, de tip Enterprise Agreement Subscription, încheiat între Guvernul României și Microsoft Ireland, prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH, în valoare de 105  milioane USD, derulat în perioada 2004-2009;

– Contractul de închiriere de licențe Microsoft, de tip Enterprise Agreement Subscription, încheiat între Ministerul Comunicațiilor si Societății Informaționale și consorțiul D-CON. NET (MCSI MS-EAS), in valoare de 96  milioane EUR, derulat în perioada 2009-2013 (extins în 2013 cu 33 milioane EUR, contract  în derlare).

– Contractul privind Sistemul Educațional Informatizat (MEC SEI), încheiat între Siveco și Ministerul Educației, în valoare de 124  milioane EUR (contract derulat în 6 etape în perioada 2001-2009);

– Contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) încheiat între Ministerul de Interne și EADS Deutschland GmbH Germania, în valoare de 534  milioane EUR (extins în 2009 cu 200  milioane EUR).