Militarii americani și români din Baza militară de la Deveselu și-au prezentat o parte din tehnică

Publicat: 20 11. 2019, 14:01

This browser does not support the video element.

Militarii americani au prezentat, marți, o parte din sistemul antirachetă dislocat la Baza Militară de la Deveselu în fața ambasadorilor și atașaților militari din țările membre NATO.

Militarii americani le-au arătat ambasadorilor și atașaților militari ai statelor NATO acreditați în România un centru de informații și comandă de la Baza militară de la Deveselu.

„Din acest loc, militarii primesc informații de la NATO, din SUA, și iau acele informații și generează atacuri defensive pentru a apăra teritoriul NATO. Militarii care vin și comandă aceste console sunt foarte bine pregătiți în SUA, până să vină aici. Sunt capabili să răspundă la orice amenințare în 5 minute”, a spus un militar american din cadrul bazei de la Deveselu.

Și militarii români și-au prezentat o parte din tehnica pe care o folosesc pentru apărarea bazei: două mașini dotate cu echipament de supraveghere video și termoviziune, cu ajutorul cărora pot fi identificate și chiar urmărite eventuale ținte.

„Poate identifica, după alegerea țintei, și la o distanță de 1 km cu camera de trafic. Pot fi folosite în zilele de iarnă sau pe timpul nopții, când nu poți vedea cu ochiul liber și poate identifica ținte cu camera de termoviziune. Sunt, de asemenea, folosite pentru răspuns, reacție rapidă la breșe de securitate. Sunt operate de către două persoane – una operează sistemul, iar celalaltă asigură siguranța vehiculului. Este un display și are două comenzi, câte una pentru fiecare cameră, o tastatură wireless, lumini albastre și o stație radio-comunicații”, a explicat unul dintre militarii români din Baza militară Deveselu.

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a declarat că Statele Unite ale Americii sunt în totalitate dedicate Alianței și a îndemnat aliații să aloce mai mulți bani pentru apărare.

„Am stat în aceeași grădină cu președintele Trump și președintele Iohannis în iunie 2017, atunci când președintele Trump a spus foarte clar că SUA este în totalitate dedicată Alianței NATO (…) Toți aliații ar trebui să realizeze că au un angajament să aloce cel puțin 2% din PIB pentru apărare, așa cum face România”, a mai spus ambasadorul SUA.

25 de ambasadori și atașați ai apărării de la ambasade ale statelor NATO acredidați în România au participat, marți, la invitația ambasadorului SUA în România, Hans Klemm, la o întâlnire informală privind sistemul antirachetă de la Deveselu. Potrivit reprezentanților Ambasadei SUA în România, vizita la Baza militară Deveselu a fost „o oportunitate pentru a sublinia unitatea NATO, cooperarea în cadrul Alianței pentru a asigura securitatea tuturor țărilor membre și pentru a proteja Europa”.