Ministerul de Finanţe a împrumutat joi 1,54 mld. lei de la bănci

Ministerul de Finanţe a împrumutat joi 1,54 mld. lei de la bănci
Ministerul de Finanţe a împrumutat joi 1,54 mld. lei de la bănci / Sursă Foto: Pixabay - Caracter Ilustrativ
Publicat: 21/01/2021, 20:44
Actualizat: 06/04/2021, 15:09

Ministerul Finanțelor a redeschis o emisiune de titluri scadentă în iunie 2026, împrumutându-se cu 1,54 mld. lei faţă de nivelul de 600 mil. lei programat, la o dobândă anuală de 2,38%.

Volumul total al cererii a fost de 2,6 mld. lei

Volumul total al cererii a fost de 2,6 mld. lei din care ofertele competitive au totalizat 2,39 mld. lei, iar cele necompetitive 218 mil. lei. Din valoarea nominală adjudecată de 1,54 mld. lei, suma oferita de bănci în nume şi cont propriu s-a ridicat la 1,36 mld lei, iar în contul clienţilor la 30 mil. lei.

Valoarea ofertelor necompetitive a fost de 150 mil. lei.

Ministerul de Finanţe a redeschis, la începutul acestei săptămâni, o emisiune de obligaţiuni scadente în septembrie 2031 şi s-a împrumutat cu 801,7 milioane lei, peste volumul programat de 500 milioane lei, la un cost mediu anual de 3,09%, în diminuare cu 31 puncte bază raportat la nivelul înregistrat la licitaţia din decembrie, arată o analiză a Băncii Transilvania.

În luna ianuarie, Ministerul Finanțelor a programat licitaţii pe piaţa internă în volum de 5,1 miliarde lei, cu 14,9% sub nivelul realizat în luna decembrie 2020.

Ministerul Finanțelor a decis menținerea a trei facilități fiscale

Ministerul Finanţelor a decis, la începutul lunii ianuarie, menţinerea a trei facilităţi fiscale, iar contribuabilii care aveau datorii la buget în 31 martie 2020 pot cere anularea dobânzilor şi a penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale.

Termenul până la care aceștia pot solicita Fiscului acest lucru este 31 martie 2021, inclusiv, termen care a fost prelungit prin OUG nr. 226/2020, se arată în comunicatul Ministerului de Finanțe.

1. Debitorii care doresc să beneficieze de ștergerea dobânzilor și a penalităților pentru întârzieri, prevăzută de OUG nr. 69/2020, trebuie să achite integral obligaţiile fiscale principale restante la data de 31 martie 2020 până la data depunerii cererii pentru anulare, să achite integral obligaţiile fiscale principale şi accesorii restante exceptate de la amnistia fiscală şi să depună toate declaraţiile fiscale obligatorii completate corect şi conform cu realitatea.

Este important de menționat că, prin această decizie, practic Fiscul dă semnalul că în această perioadă de trei luni – ianuarie – martie 2021 – contribuabilii încă sunt păsuiți și îndemnați să își plătească datoriile restante la 31 martie anul trecut. Au timp, pe de o parte, să și le achite, dar și, pe de altă parte, să solicite anularea sumelor penalizatoare care s-au adunat pentru neplata acestora la termen.

2. O altă facilitate fiscală menţinută de Ministerul Finanţelor până la 31 martie 2021, inclusiv, este eşalonarea simplificată, acordată pentru sume de peste 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 5.000 de lei, în cazul persoanelor juridice, dispusă prin OUG nr. 181/2020.

Conform MFP, contribuabilii care doresc să beneficieze de această facilitate fiscală trebuie să solicite acest lucru până la 31 martie 2021, să fi depus toate declaraţiile fiscale obligatorii completate corect şi conform cu realitatea, să-şi fi plătit toate obligaţiile bugetare restante la data declarării stării de urgenţă, să nu se afle în procedura insolvenţei sau în dizolvare sau să i se fi stabilit răspunderea potrivit legislaţiei privind insolvenţa şi/sau răspunderea solidară.

Pot beneficia de eşalonarea simplificată şi debitorii care beneficiază deja de eşalonare la plată, conform Codului de procedură fiscală. Eşalonarea simplificată presupune plata unei dobânzi de 0,01% pe zi de întârziere, jumătate din dobânda uzuală prevăzută de Codul de procedură fiscală, fără constituirea de garanţii.

3. Obligaţiile principale restante pentru care contribuabilii pot beneficia de mecanismul restructurării prevăzut în OG nr. 6/2019 se extinde şi la cele restante în perioada 31 iulie – 31 decembrie 2020.

Celelalte termene prevăzute în OG nr. 6/2020 rămân neschimbate (termenul-limită pentru notificarea intenţiei de a beneficia de acest tip de restructurare a obligaţiilor fiscale este 31 martie 2021, iar cel pentru cererea de restructurare este 30 iunie 2021).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă