Ministerul Educației va propune Legea Manualelor. Pricopie: „Nu dau drumul la licitația pentru cărțile de clasa a III-a până când nu revedem regulile”

Publicat: 24 11. 2014, 12:36

Ministrul Remus Pricopie a spus, la lansarea unui studiu privind Educația, făcut de UNICEF, că toți elevii au manuale și că de luni începe distribuirea manualelor noi.

„Pentru manualele de comunicare în limba română pentru clasa I avem o un răspuns parțial de la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. În acest caz Ministerul Educației poate contesta soluția sau poate pune în practică ceea ce spune CNSC-ul”, a spus Remus Pricopie.

Pricopie a precizat că sunt în continuare probleme cu manualul de limbă română pentru clasa I, pentru că acesta este în continuare subiectul unor contestații. Ministrul a adăugat că MEN poate ataca în instanță decizia Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor sau o poate pune în aplicare.

„Avem în față 10 ani școlari pentru care avem nevoie de manuale noi. Dacă o ținem în acest ritm, nu vom reuși să atingem acest obiectiv într-un timp decent. În minister se lucrează la un document, poate o lege a manualelor, în care să se precizeze în ce condiții se fac licitațiile pentru manuale, pentru că sistemul actual nu este viabil”, a declarat Remus Pricopie.

Ministrul Educației a precizat că, în prezent, licitațiile durează trei-patru ani „și, dacă mai stăm doi ani în contestații, atunci nu ne mai atingem obiectivul”.

Pricopie a subliniat că nu va mai fi organizată nicio licitație până când regulile nu vor fi schimbate.

„Nu dau drumul la licitația pentru manualele de clasa a III-a până când nu revedem regulile”, a spus Remus Pricopie.

Ministrul Educației declara recent că intenționează ca de anul viitor să introducă manuale digitale și la clasele a III-a și a IV-a, iar profesorii să fie incluși în programe de perfecționare, pentru a ști cum să utilizeze aceste manuale.

Elevii claselor I și a II-a ar fi trebuit să învețe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală, de la începutul anului școlar. Acestea nu au ajuns însă în școli până în 15 septembrie, întrucât licitația organizată de Ministerul Educației a fost contestată de unele edituri.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a decis, la 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitației pentru realizarea manualelor școlare, după ce trei contestații au fost admise, șase admise în parte și două respinse.

În 20 octombrie, Ministerul Educației a anunțat că manualele digitale pentru clasele I și a II-a, publicate pe platforma www.manuale.edu.ro, pot fi descărcate gratuit.

Cele două variante ale noilor manuale pentru clasele I și a II-a (print și digital) funcționează în paralel. Valabilitatea manualelor este de patru ani școlari, cu posibilitatea de extindere pentru încă doi ani, cu condiția reevaluării lor. Manualele școlare sunt supuse unui proces periodic de analiză, pe durata valabilității acestora, preciza Ministerul Educației.