Ministerul Sănătății recomandă celor care merg în Ucraina la Campionatul European să se vaccineze împotriva rujeolei

Publicat: 25 05. 2012, 15:56
Actualizat: 25 05. 2012, 15:56

Ministerul Sănătății atenționează că în Ucraina este epidemie de rujeolă și le recomandă celor care merg la Campinatul European de fotbal, dar și persoanelor care locuiesc în județele Maramureș, Satu Mare, Suceava și Botoșani să se vaccineze.

Campionatul European de fotbal UEFA Euro-2012 este organizat de Polonia și Ucraina, în perioada 8 iunie – 1 iulie.

Potrivit datelor transmise de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în Ucraina este epidemie de rujeolă, Ministerul Sănătății recomandându-le celor care merg la Campionatul European de fotbal să se vaccineze.

„Cetățenii care se deplasează în perioada următoare în Ucraina sunt sfătuiți să se adreseze medicului de familie și centrelor de vaccinare pentru imunizarea împotriva rujeolei, în cazul în care nu au fost vaccinați anterior. Persoanele nevaccinate sau fără imunitate față de rujeolă și care călătoresc în Ucraina prezintă risc crescut de a contacta boala, mai ales în condițiile aglomerațiilor întâlnite în timpul evenimentelor de masă”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății remis, vineri, agenției MEDIAFAX.

Ministerul Sănătății le recomandă și locuitorilor din zona de nord a țării, respectiv din județele Maramureș, Satu Mare, Suceava și Botoșani, să se vaccineze împotriva rujeolei.

„Pentru România, riscul este crescut în special în aceste județe, deoarece se așteaptă participarea unui număr important de cetățeni la acest Campionat European de Fotbal”, a precizat Ministerul Sănătății.

Persoanele care prezintă simptomele specifice rujeolei – erupție cutanată, febră, tuse, tulburări respiratorii ș conjunctivită – trebuie să se prezinte urgent la medicul de familie sau la cel cu specialitatea boli infecțioase, pentru stabilirea diagnosticului și tratament, a atenționat Ministerul Sănătății.

Medicii de familie și cei din centrele de vaccinare vor fi îndrumați de către direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București să vaccineze persoanele care solicită imunizarea antirujeolică.

Rujeola face parte din categoria bolilor cu un indice de contagiozitate mare și evoluează frecvent sub forma unor epidemii întinse, afectând în special persoanele nevaccinate.