Ministerul Sănătății: Suspendarea acreditării Spitalului Floreasca, o măsură administrativă activată în premieră

Publicat: 30 12. 2019, 22:08

„Suspendarea acreditării Spitalului Clinic de Urgență București de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) este o măsură administrativă, care nu afectează funcționalitatea unității spitalicești și nici derularea contractul cu CNAS. Această autoritate coordonează Registrul Național al Evenimentelor Adverse Asociate Asistenței Medicale (RN-EAAAM). Măsura a fost activată ca urmare a necomunirii către ANMCS, în termenul legal de 24 de ore a evenimentului nefericit din 22 decembrie 2019, în care o pacientă a ars pe masa de operație”, potrivit unor precizări transmise de Ministerul Sănătății.

Conform sursei citate, procedura suspendării acreditării este activată în premieră, această posibilitate fiind introdusă în decembrie 2019, conform Regulamentului de Organizare și Funcționare al ANMCS.

„Conform acestui regulament, spitalul are obligația ca în cinci zile de la suspendare, managerul unității să prezente un plan de măsuri pentru remedierea elementelor ce au dus la apariția evenimentului advers. În termen de 30 de zile, va urma o vizită de lucru cu experți ANMCS pentru a verifica stadiul implementării planului de măsuri și dacă rezultatele sunt pozitive, președintele autorității poate emite ordin de
ridicare a suspendării acreditării”, menționează sursa citată.

Spitalul Floreasca va funcționa normal și va asigura asistența medicală de urgență în această perioadă a Sărbătorilor de Iarnă și după.

Ministerul Sănătății salută echipele de profesioniști din sălile de operații și personalul medical din spital pe care-l asigură de tot suportul necesar.

„Nu am pus niciodată la îndoială calitatea medicilor din Spitalul Florească. Sunt niște profesioniști. Acel incident din sala de operație nu reprezintă un stigmat pe frontispiciu unității spitacilești. Cauzele acestuia trebuie analizate cu atenție, pentru a se lua măsurile corecte, ca pe viitor astfel de situații să nu se mai întâmple. Spitalul Floreasca rămâne aceeași unitate de elită, unde cei mai buni specialiști asigură urgențele în capitală, 24 de ore din 24, iar pacienții trebuie să știe ca aici sunt în siguranță”, a declarat secretarul de stat Horațiu Moldovan.

Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei a deschis un dosar penal de ucidere din culpă după ce o femeie de 66 de ani a ars pe masa de operații de la Spitalul Floreasca și a murit duminică seară.