Ministrul Educației, Monica Anisie, cu mai puțin de trei săptămâni înainte de începerea anului școlar: „Nu sunt suficienţi medici sau asistente în cabinetele şcolare”

Publicat: 27 08. 2020, 01:12
Actualizat: 27 08. 2020, 01:23
Ministrul Educaţiei şi Cercetării (MEC), Monica Anisie

Ministrul Educaţiei şi Cercetării (MEC), Monica Anisie, a declarat miercuri seara, la B1 TV, că în acest moment nu sunt suficienţi medici şi asistente în cabinetele şcolare.

Totuși, un proiect de lege depus la Parlament prevede deblocarea posturilor pentru personalul didactic, personal nedidactic şi personalul medical necesar acestor cabinete.

„În momentul de faţă nu sunt suficienţi medici sau asistente în cabinetele şcolare. Prin proiectul de lege pe care l-am trecut prin Guvern şi l-am depus la Parlament am solicitat deblocarea posturilor pentru personalul didactic, personal nedidactic şi pentru medici şi asistente din cabinetele şcolare. Ştiţi foarte bine că în Legea 55 – legea în care sunt prevăzute măsurile pentru starea de alertă – a fost interzis concursul până şi pentru funcţiile didactice”, a spus ministrul la postul B1 TV.

Monica Anisie a mai afirmat că a avut o discuţie în acest sens cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

„Am avut o discuţie cu domnul ministru Tătaru pentru a găsi soluţii aşa cum am găsit şi în perioada examenelor naţionale. Am avut în fiecare unitate de învăţământ câte un medic sau o asistentă în aşa fel încât să se desfăşoare activităţile fără nicio problemă. Domnul ministru Tătaru a prezentat o situaţie a acestor medici sau asistente care ar putea să vină în parteneriat cu autoritatea publică locală către unitatea de învăţământ”, a spus ea.

Orban încearcă să explice de ce orele ar trebui ținute la școală: Rata de infectare în rândul elevilor e de 6,3%. Cea mai mare dificultate este predarea online

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat în cursul serii de luni, 24 august, că procentul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 în rândul elevilor este de 6,3%, însă a precizat că odată cu începerea anului școlar toți elevii, profesorii și personalul nedidactic trebuie să poarte mască la școală.

Ludovic Orban a precizat despre suma de 50 de milioane de euro, acordată pentru acoperirea cheltuielilor legate de achiziția materialelor de protecție sanitară și medicală, măști și dezinfectanți în școli, că „poate fi suplimentată oricând, potrivit Digi 24.

Elevii vor afla peste două săptămâni dacă merg la școală sau râmân în regim online. Andrei Baciu: Toate procesele care țin de organizarea școlilor se știu, în linii mari

În două săptămâni, elevii din fiecare localitate vor afla dacă vor începe școala fizic, potrivit scenariului verde,  în regim mixt- față în față și online, potrivit scenariului galben, sau doar în regim online, potrivit scenariului roșu.

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății explică cum se va derula informarea  de la DSP programată pentru data de 7 septembrie.

Pe data de 7 septembrie DSP va da situația epidemiologică din fiecare localitate. În fucție de aceasta, se stabilește dacă elevii merg la școală în regim față în față, sau în regim online.