Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „În multe școli, 2 din 3 angajați doresc să se vaccineze împotriva coronavirusului”

Publicat: 12 01. 2021, 15:57
Actualizat: 06 04. 2021, 15:12
8 ȘTIRI DE LA 8. Cum vor recupera elevii orele pierdute: Propunerea făcută de ministrul Educației / Sursă foto: MEDIAFAX FOTO

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că există date parțiale cu angajații din școli care doresc să facă parte din cea de-a doua etapă a vaccinării. Acesta a declarat că „sunt situații în care, dau exemplul unei universități, în primele 40 de minute de la deschiderea platformei raportul a fost 88% pentru vaccinare, 12% împotrivă”.

Ce arată datele parțiale

„Cu siguranță avem date parțiale. Sunt situații în care, dau exemplul unei universități, în primele 40 de minute de la deschiderea platformei raportul a fost 88% pentru vaccinare, 12% împotrivă. Avem multe unități de învățământ preuniversitare care s-au situat în prima perioadă undeva pe la 66%, deci 2 din 3 angajați doresc să se vaccineze. Avem și situații unde rata este mai scăzută. Nu o sa mă antepronunț. S-au făcut sondaje pe eșantioane limitate. Pe data de 15 ianuarie la orele 16 vom avea rezultatul exact al interogării cu privire la disponibilitate de vaccinare a fiecăruia dintre cei 340.000 de angajați ai sistemului de învățământ din România”, a afirmat Cîmpeanu, într-o emisiune, la Libertatea.
De asemenea, Sorin Cîmpeanu a mai afirmat că numărul angajaților din domeniul educației care vor dori să se vaccineze nu va condiționa deschiderea unităților de învățământ.
„Acest rezultat nu condiționează deschiderea școlilor. Dar fiecare profesor care se va vaccina ar insemna o creștere a siguranței în școli pentru elevi și profesori”, a mai declarat ministrul Educației.

Care vor fi categoriile de persoane cuprinse în etapa a doua de vaccinare anti-Covid

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a explicat luni care vor fi categoriile de persoane care vor fi vaccinate anti-Covid în a doua etapă a campaniei.

Conform CNCAV, în etapa a II-a a Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România este inclusă populația la risc, reprezentată de adulții cu vârsta peste 65 de ani și de persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.

„În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe, afecțiuni autoimune, imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA”, a anunțat CNCAV.