Ministrul Justiției nu s-a lămurit încă despre cum scriu deținuții cărțile în închisoare. „Sunt încă în proces de clarificare”

Publicat: 06 01. 2016, 18:17
Actualizat: 07 01. 2016, 08:18

„Eu cred că este incorect să spunem că Ministerul Justiției nu ia măsuri, am făcut public acum câteva zile, la cererea Ministerului Justiției, a mea personal, s-a dat din partea Administrației Naționale a Penitenciarelor lista cu lucrările științifice scrise în penitenciar, sunt încă în procesul de clarificare a modului în care s-au elaborat aceste lucrări. Există o procedură și voi vorbi despre aceste lucruri când voi decide ce măsuri voi dispune”, a declarat ministrul Raluca Prună, la Consiliul Superior al Magistraturii.

Întrebat de jurnaliști dacă s-a gândit la propunerile pentru noii șefi ai Direcției Naționale Anticorupție și Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ministrul Justiției a răspuns negativ, menționând și doar că lucrează la „criterii și la procedură”.

Potrivit unor date transmise de Administrația Națională a Penitenciarelor, la solicitarea Ministerului Justiției, în perioada 2013-2015, 188 de deținuți au scris și publicat peste 400 de cărți.

Potrivit articolului 96 alineatul 1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, „pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii școlare și formării profesionale, în vederea acordării liberării condiționate, se calculează după cum urmeaza: (…) f) în cazul elaborarii de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovatie brevetate”.