Ministrul Justiției: Știindu-l pe Victor Ponta de foarte mulți ani, cred că a știut să respecte și să protejeze legea

Publicat: 06 06. 2015, 14:59

„Am fost surprins de acuzațiile aduse premierului. Totodată, am constatat că prim-ministrul s-a prezentat, atunci când a fost citat, ca oricare alt cetățean, ceea ce arată foarte clar că în România nimeni nu este mai presus de lege”, a spus ministrul Justiției, prezent la alegerile pentru Baroul București.

Referitor la faptul că premierul a fost citat la Direcția Națională Anticorupție (DNA) în aceeași zi în care a fost depusă moțiunea de cenzură de către PNL, Robert Cazanciuc a subliniat că procurorii nu acționează în funcție de evenimentele publice, însă ei sunt permanent conectați la viața publică.

„Procurorii categoric nu își fac planul de acțiune într-un dosar în funcție de toate evenimentele zilnice. Pe de altă parte, ca magistrați, ca oameni ai societății, ei sunt conectați la viața publică. Faptul că procurorii se pot autosesiza înseamnă că sunt conectați la viața publică. Faptul că judecătorii și procurorii fac sesizări la CSM ori de câte ori sunt afirmații nepotrivite în spațiul public, înseamnă că sunt conectați la viața publică”, a adăugat ministrul Justiției.

Întrebat dacă premierul ar trebui să demisioneze, ministrul Justiției a răspuns: „Nu, categoric, nu”.

„Știindu-l pe Victor Ponta de foarte mulți ani, cred că a știut să respecte și să protejeze legea”, a mai spus Robert Cazanciuc.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaților avizarea urmăririi penale pe numele premierului și pentru conflict de interese.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că, în condițiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o „situație imposibilă” pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anunțat că respectă poziția publică a președintelui Klaaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament și numai Parlamentul îl poate demite.

Victor Ponta a fost învestit în funcția de prim-ministru al României în mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu prin moțiunea de cenzură a Uniunii Social-Liberale.