Ministrul Muncii, despre creșterea indemnizației de șomaj: „Nu este prima prioritate”

Publicat: 10 09. 2020, 18:13
Violeta Alexandru: „Mi-am întrebat fetița cum merge învățarea în mediul online...” / Sursa foto: Facebook/Violeta Alexandru

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat pe Facebook că, din punctul său de vedere, creșterea indemnizației de șomaj nu este o prioritate imediată, deoarece persoanele care au rămas fără loc de muncă ar avea mai degrabă nevoie de recalificare imediată.

Reacția acesteia vine în contextul în care reprezentanții Blocului Național Sindical (BNS) au cerut miercuri Guvernului să ia în calcul creșterea indemnizațiilor de șomaj.

„Și acum răspund și aici unui punct ridicat astăzi (miercuri, n. red.) de BNS în noua rundă de consultări. Ne vom consulta în continuare însă, astăzi, când sunt întrebată despre creșterea cuantumului indemnizației de șomaj, spun că nu ar fi prima prioritate. Știu că este nevoie de sprijin pentru cei care și-au pierdut locul de muncă dar sunt tentată să îi ajut să fie cât mai puțin dependenți de indemnizația de șomaj. Mai degrabă, aș susține recalificarea lor imediată, i-aș susține cu tot ceea ce trebuie pentru a-și găsi, în cel mai scurt timp, un loc de muncă. Oamenii trebuie să fie în activitate. Sindicatele ar trebui să susțină această abordare”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

 

 

 

Violeta Alexandru: Sunt în continuare nemulțumită de ANOFM

Ministrul a mai spus că încurajează munca, iar activitatea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) o nemulțumește în continuare.

Ea spune că mulți angajatori nu găsesc persoane pe care să le angajeze, iar ANOFM asistă pasivă la această situație.

„Parcă aud vocea angajatorilor din Alba Iulia (unde am fost recent), care îmi spuneau că au de muncă dar că nu găsesc persoane interesate să lucreze. Eu încurajez munca și sunt în continuare nemulțumită de ANOFM că nu se implică suficient. Asistă pasivă la o realitate care pe mine personal mă întristează: angajatori care caută muncitori. Am mai degrabă, de exemplu, o preocupare constantă să fundamentez și să găsesc soluții pentru solicitarea de creștere a indemnizației persoanelor cu dizabilități. Pentru care aș vrea să facem mai mult, inclusiv să îi sprijinim pe cei care pot să lucreze, să fie tratați cu respect”, a scris ministrul.

Președintele BNS, Dumitru Costin, a declarat miercuri că a solicitat autorităților creșterea indemnizației de șomaj, astfel încât aceasta să reprezinte cel puţin 50% din salariul minim pe economie, potrivit stiripesurse.ro.

El a explicat că propunerea vine în contextul în care în ultimii ani a existat constant un excedent la fondul public de şomaj, adică s-au strâns mai mulţi bani decât s-au cheltuit, din contribuțiile angajaților.