Ministrul Pavel Năstase: Vom avea o nouă Lege a Educației până la sfârșitul anului. Ce se întâmplă cu CNATDCU

Publicat: 15 02. 2017, 17:52
Actualizat: 26 03. 2019, 02:54
„Despre o eventuală reorganizare a Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și a Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), nu se pune problema nici să le reorganizăm și nici să le desființăm. Această informație a apărut în spațiul public în urmă cu 10 zile. Am fost întrebat dacă vrem să desființăm UEFISCDI. Răspunsul meu a fost: Nici pomeneală. Are un rol după care funcționează, un regulament. Nu s-a pus problema reorganizării, restructurării, desființării UEFISCDI. CNATDCU lucrează, își face treaba foarte bine, are un regulament după care au lucrat în ultimele opt-nouă luni foarte bine. Ca urmare, nu vedem de ce să schimbăm ceva ce merge”, a declarat Gigel Paraschiv, secretarul de stat pentru învățământ superior.
 
Secretarul de stat a mai explicat și faptul că șapte membrii ai CNATDCU și-au depus demisiile din anumite comisii, motiv pentru care acolo unde este nevoie, se vor face completări: „Nici să îl reorganizăm, nici să îl restructurăm (CNATDCU — n.r.). Aceste comisii (comisiile CNATDCU — n.r.) sunt numite prin ordin de ministru. Evident că eu voi cere președintelui CNATDCU să îmi prezinte situația acestor comisii. Am avut o primă discuție cu domnul academician care este președintele CNATDCU și avem un număr de colegi de-ai noștri care au fost în diverse comisii și și-au dat demisia. Eu am spus că trebuie să analizăm toate situațiile în cauză, ca să nu dăm pentru fiecare persoană câte un ordin de ministru, să avem la un moment dat un număr de persoane care obligatoriu trebuie înlocuite, pentru că acele comisii devin la un moment dat nefuncționale, dacă sunt foarte mulți membri care lipsesc. O să dăm un ordin de ministru prin care să se completeze. Cum vor fi selectați cei care intră în aceste comisii? Există procedura respectivă care a funcționat și până acum”, a explicat Pavel Năstase, ministrul Educației.
 
„UEFISCDI este parte a Ministerulului Educației Naționale (MEN). Are o Hotărâre de Guvern după care funcționează, are un regulament după care funcționează, are un rol extrem de important în tot ceea ce înseamnă gestionarea bazelor de date ale MEN, în tot ceea ce înseamnă coordonarea consiliilor consultative ale MEN și ca urmare precizăm că nu s-a pus problema reorganizării, restructurării, desființării acestei unități din componența MEN”, a mai adăugat Gigel Paraschiv, secretarul de stat pe învățământului universitar.
 
În urmă cu aproximativ două săptămâni, Ministerul Cercetării a trimis o scrisoare către președinteșe CNCS prin care anunța intenția de a reorganiza și de a schimba componența și altor consiliilor consultative, cum ar fi Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS) sau Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNECSDTI). În acest context, rectorii celor mai importante universități din România și-au exprimat public nemulțumirea față de această intenție a Ministerului Cercetării.

Referitor la legislația din învățământ, ministrul Educației a declarat că, potrivit programului de guvernare, până la sfârșitul anului 2017, trebuie să avem o nouă lege a educației naționale. În acest context, Consiliul Național al Rectorilor și alte consorții universitare vor fi invitate la un dialog pe această temă și în același timp comisiile parlamentare de educație din Parlamentul României care sunt abilitate să producă această lege. Deci, împreună cu Parlamentul și împreună cu aceste consilii și consorții vom demara acest proces de a crea o nouă lege a Educației Naționale care are ca termen, așa cum spuneam, sfârșitul acestui an” a declarat Pavel Năstase, Ministrul Educației.

Proiectul de lege cu privire la schimbarea Legii Educației va fi înaintat Parlamentului până la finele anului. Ultima schimbare adusă legii educației a avut loc în mandatul lui Adrian Curaj, atunci când a fost introdusă obligativitatea clasei zero.