Miros îngrozitor pe Faleza Dunării din Galați. Autoritățile ACUZĂ restaurantele că deversează deșeurile în Dunăre

Publicat: 20 08. 2018, 13:32
Actualizat: 26 03. 2019, 12:33

Specialiștii spun că de vină sunt lucrările de la canalul colector al orașului, nivelul scăzut al fluviului care a făcut ca gurile de deversare să iasă la suprafață și un cămin de canalizare înfundat.

Potrivit reprezentanților societății edilitare Apă Canal, cea mai mare problemă este la un cămin de canalizare înfundat care aparține unui restaurant. Echipele Apă Canal spun că nu pot interveni decât dacă proprietarul localului face o solicitare oficială.

„Problema este de la un cămin care bolborosește, care aparține unui agent economic, nu aparține societății noastre. De acolo provine mirosul, este apă uzată, este mizerie acolo și, culmea, este și alimentație în zonă (…). Trebuie luate măsuri în regim de urgență”, a declarat directorul tehnic al societății Apă Canal, Aurel Condurache.

Mirosul insuportabil a apărut pe faleza Dunării în urmă cu o săptămână și jumătate și de atunci nimeni nu a încercat să intervină la căminul de canalizare înfundat.

„Specialiștii s-au deplasat la fața locului. Au descoperit un cămin de canalizare înfundat. Nu este al nostru, este al unui restaurant. Noi nu avem nicio solicitare pentru a interveni. Proprietarul trebuie să apeleze la o firmă de specialitate sau la societatea Apă Canal pentru a curăța căminul de canalizare. Oricum, restaurantele din zonă trebuie să aibă stație de epurare, nu există așa ceva, probabil deversează direct în Dunăre”, a spus, la solicitarea Mediafax, purtătorul de cuvânt al societății Apă Canal, Cornelia Arnăutu.

Situația a ajuns în atenția inspectorilor de mediu care se vor deplasa la fața locului pentru a stabili măsuri și termene de remediere a problemei.

„O echipă se deplasează acolo chiar astăzi (n.r. luni, 20 august), ca să verifice informațiile. Am luat legătura cu reprezentanții Apă Canal, ne-au oferit informații, vom merge la fața locului și, în funcție de ce vom găsi, vom stabili măsuri, termene. Dacă măsurile nu vor fi respectate, îi vom sancționa pe cei vinovați”, a declarat, pentru Mediafax, directorul Gărzii de Mediu Galați, Marian Mocanu.

Până când vor fi luate măsuri, cetățenii sunt nevoți să suporte mirosul îngrozitor și acuză autoritățile că se mișcă foarte greu.

„Groaznic, groaznic. Provine de la canalizare. Am fost zilele trecute când a fost manifestația de Ziua Marinei, am trecut pe aici, era lumea la terasă și chiar m-am întrebat cum suportă lumea mirosul. Era parcă mai persistent. Foarte neplăcut, dar nu știu de ce nu se iau măsuri”, a spus un trecător.

Și comercianții din zonă se plâng și spun că pierd clienți din cauza mirosului.

„Ne deranjează, dar ce putem face? Se plâng clienții de miros (…) majoritatea, da (…). Ne întreabă de unde este mirosul”, a declarat o vânzătoare de înghețată.

Tot pe faleza Dunării există o lucrare a Primăriei care vizează reabilitarea vechiului deversor de apă, acesta fiind o altă sursă de mirosuri neplăcute. Operațiunea a fost oprită mult timp din cauza nivelului ridicat al Dunării și va fi reluată în curând.