Motivul pentru care se văruiesc primăvara pomii / Explicația nu ar avea legătură cu pomicultura, ci cu… RĂZBOIUL!

Publicat: 09 04. 2024, 10:29
Care este motivul pentru care se văruiesc primăvara pomii? / Sursa foto: Știri de Cluj

Cu siguranță ați observat că, odată cu venirea primăverii, pomii sunt văruiți. Este cunoscut faptul că acest lucru se întâmplă pentru că varul ar ține la distanță dăunătorii. Dar se pare că mai există o explicație, iar aceasta are legătură cu războiul.

Pomii sunt văruiți primăvara pentru a proteja coaja lor împotriva insectelor sau a bolilor. Văruirea pomilor este o practică comună în agricultură și în grădinărit pentru a preveni infestarea cu dăunători și pentru a reduce riscul de dezvoltare a bolilor fungice. Văruirea poate fi, de asemenea, folosită pentru a reflecta lumina soarelui și a menține temperatura corespunzătoare în timpul primăverii și variațiile de temperatură care ar putea afecta sănătatea copacilor.

Prin aplicarea unui strat subțire de var pe trunchiuri și pe ramuri, se creează o barieră fizică împotriva intrării insectelor dăunătoare și a microorganismelor care ar putea cauza boli. Acest strat de var poate, de asemenea, să ajute la vindecarea rănilor minore pe coajă și poate oferi o anumită protecție împotriva înghețului târziu.

Este important să se aplice varul corect și să se utilizeze substanțe sigure pentru mediu și pentru sănătatea plantelor, în conformitate cu practicile agricole și de grădinărit responsabile.

Explicația ar avea legătură și cu războiul!

„Istoria spune că înainte de război acest ritual nu exista. Că la bază el este un ritual apărut în cel de al doilea război mondial. Cu o funcție practică, administrativ pragmatică – să se ghideze mai uşor în noaptea tehnica de război. Bordura, copacul alb e uşor de urmărit în drumul de noapte.

Rezultatul fiind practic şi ieftin a făcut ca după cel de al doilea război mondial administrația să apeleze la el. Era o formă ieftină de marcaj – estetică şi în timp se pare că şi utilă: zeama aceea de var avea multiple funcții. Mai ales că varul deja avea o întrebuințare largă în case pe criterii medical-sanitare şi agricultură.

Practic administrația s-a folosit de acest element ieftin şi mobilizator pentru a rezolva nişte lucruri. Rapid, ieftin – forţa de muncă gratuită, varul costuri minime – rezolvi administrativ: indicatoare de drum, estetica minimală, curățenia de primăvară, mobilizarea de masă şi se pare şi efecte pozitive agro-biochimice şi medical-igienic-sanitar. Genul de element practic administrativ şi ritual ideal pentru administrația de stat – mai ales pentru un stat centralist.

În timp însă el a devenit un ritual care chiar dacă păstrează din datele sale prime el are acum mai degrabă o altă funcție. O funcție de identificare socială, culturală, geografică: lumea care dă cu var şi lumea care nu dă cu var copacii primăvara”, explică scriitorul Vasile Ernu, citat de Știri de Cluj.