Nicolăescu, despre criza citostaticelor: Am decis contractarea unui împrumut de 800.000 de euro pentru medicamentele oncologice

Publicat: 30 01. 2013, 18:17
Actualizat: 08 07. 2016, 17:32

Guvernul a autorizat compania Unifarm, aflată în subordinea Ministerului Sănătății, să contracteze de la Trezorerie un împrumut în valoare echivalentă cu 800.000 euro, pentru medicamente oncologice, decizia fiind luată în ședința de miercuri prin ordonanță de urgență.

Unifarm se ocupă cu importul și comercializarea de medicamente pentru situații speciale.

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății, a explicat că furnizorii de medicamente doresc ca plata pentru astfel de medicamente, contractate în cantități mici, să fie efectuată odată cu încheierea contractului, astfel că Unifarm trebuie să dispună de fonduri pentru a putea plăti în avans. Împrumutul va putea fi contractat în următoarele zile.

„Este definitivată o listă cu importuri imediate, absolut necesare, și, dacă toate lucrurile vor merge cum trebuie, compania în circa o lună de zile poate să aducă în țară acele medicamente deficitare”, a spus Nicolăescu.

Pe listă sunt incluse 18 medicamente solicitate de spitalele care asigură derularea programului de oncologie, în cazul cărora cererile de ofertă, pentru cantități mici, pot fi obținute și în câteva zile.

Prin această operațiune, ministerul intenționează să asigure stocuri de medicamente pentru o perioadă de trei luni, aprovizionarea urmând să fie reluată periodic, din timp.

În acest scop, tot în ședința de miercuri, Guvernul a autorizat Ministerul Sănătății, prin ordonanță de urgență, să majoreze capitalul social atât la Unifarm, cât și la Antibiotice Iași, pentru a le asigura acestora o finanțare superioară.

Nivelul de majorare a capitalului social urmează să fie convenit cu cele două companii, suma cumulată fiind estimată de ministru la două milioane euro.

Ministrul de resort a precizat în același timp că, din informațiile sale, din totalul celor 18 medicamente deficitare pentru oncologie, 14 produse sunt deja în țară, iar unele se află chiar în depozitul Unifarm și pot fi livrate, iar restul de 4 medicamente, care vor fi livrate mai târziu, ar putea fi substituite temporar cu alte tipuri de medicamente aflate în depozit.

„Deseori, însă, un medic nu este de acord cu alt medic, pentru că el crede că un tratament numai așa este bun, drept pentru care luăm decizia ca toți medicii să respecte hotărârea pe care o va lua comisia națională de specialitate, iar acea hotărâre să fie obligatorie pentru toată lumea, ca să scăpăm de asemenea mici orgolii între categorii medicale. Până la urmă, pacientul trebuie să fie în centrul atenției și nu o posiblitate de tratament sau alta”, a spus Nicolăescu.

Întrebat de jurnaliști care este motivul pentru care medicamentele nu au ajuns până acum la spitale, dacă 14 medicamente au existat și există deja la Unifarm, ministrul a indicat lipsa de comunicare și de responsabilitate.

„Aceste programe naționale sunt derulate astăzi după ureche, ele nu sunt manageriate. De aceea, cum am mai spus, am propus să facem o Agenție Națională de Programe, în care pe fiecare program în parte să existe un manager, un responsabil. Până atunci, sigur că vom întări controalele”, a afirmat Nicolăescu.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a anunțat că, miercuri, va prezenta Guvernului o ordonanță de urgență pentru alocarea unui împrumut din Trezorerie în valoare de 800.000 de euro pentru Unifarm și o altă ordonanță de suplimentare a capitalului social cu aceeași sumă, pentru medicamente oncologice.

Comisia de specialitate a Ministerului Sănătății a anunțat, săptămâna trecută, că a indentificat între 18 și 24 de medicamente oncologice la care sunt discontinuități în aprovizionare, dintre care 13 sunt în stocul Unifarm, alte trei vor intra, patru nu pot fi achiziționate din cauza prețului, pentru restul fiind negocieri.