Nivel de radioactivitate crescut în județul Prahova. Zona în care se află fosta rafinărie Astra a fost izolată

Publicat: 14 05. 2021, 15:36
Rafinăria Astra din Ploiești nu mai funcționează de ceva timp, societatea care o deține fiind în insolvență / Sursă FOTO: captură Digi 24

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova a anunțat faptul că nivelul de radioactivitate a fost depăşit pe amplasamentul fostei rafinării Astra, situată în municipiul Ploiești.

Zona în care se află fosta rafinărie Astra, respectiv 80 de metri pătrați, a fost izolată în cursul zilei de vineri, 14 mai.

La fața locului a intervenit un echipaj de la Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență (ISISU) Ciolpani, alături de o autospecială de primă intervenţie şi comandă din cadrul ISU Prahova.

Sursa radioactivității – o antenă de paratrăsnet

Se pare că sursa de radioactivitate provenea de la o antenă tip paratrăsnet, informează sursa citată.

Autoritățile au constatat că limita de radioactivitate a fost depășită, astfel că au decis izolarea unei zone cu o suprafață de 80 de metri pătrați. De asemenea, au izolat sursa de proveniență a radioactivității.

În continuarea sunt realizate și alte măsurători.

„Nu este pericol pentru populație având în vedere ca nu sunt locuințe în apropiere. Totodată, s-a făcut solicitare pentru autoritatea competenta în astfel de situații, respectiv Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare în sensul recuperării sursei”, informează sursa citată.

„Astra Română”, fondată în anul 1880, reprezenta la început o modestă fabrică de petrol într-o suburbie a orașului Ploiești. În anul 1908, rafinărie apare în documente ca făcând parte din Societatea de Extracție „Astra”, care ulterior, după mai multe fuziuni, în 1910, devine „Astra Română”.

De-a lungul timpului, rafinăria a fost dotată cu noile utilaje și tehnologii apărute, iar la sfârșitul anilor ’30 capacitatea de prelucrare ajunsese la peste 1,6 milioane tone țiței /an.

Ulterior, în urma gravelor avarii survenite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, rafinăria a fost reconstruită, cu precădere după naționalizarea din 1947, iar ulterior a funcționat la o capacitate de 900.000 tone țiței/an.

Potrivit site-ului astrarom.ro, în prezent societatea se află în insolvență.