Noaptea Muzeelor: Misteriosul OZN de la Aiud, „talpă de robot”, expus la Cluj – FOTO

Publicat: 18 05. 2019, 20:43

Obiectul neidentificat”, așa cum scrie pe afișul de prezentare, este expus, sâmbătă, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca cu ocazia Nopții Muzeelor, alături de o replică a unui fragment de meteorit care a căzut în 1882 în comuna clujeană Mociu și care cântărea 37,5 kg.

„Obiectul neidentificat”, cunoscut ca „talpa de robot” sau „bucată de OZN”, se află în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca și a generat o serie de controverse începând cu anul 1983, după apariția cărții „Enigme în galaxie”, scrisă de Florin Gheorghiță, unde autorul afirma că obiectul poate avea o proveniență extraterestră.

Reprezentanții MNIT au precizat că „Obiectul neidentificat” cântărește 2,3 kilograme, are o lungime de 20 de centimetri, o lățime de 12,5 cm și o grosime de 7 centimetri, fiind de formă trapezoidală, cu două brațe posterioare și două perforații circulare care comunică între ele.

Obiectul a fost descoperit de niște muncitori, în anul 1973, într-o carieră de nisip de lângă Aiud, pe malul râului Mureș, la o adâncime de circa 10 metri. În timpul unei excavații au fost descoperiți trei bulgări compacți de nisip, iar în interior s-au observat oseminte și artefacte. În urma îndepărtării crustei, specialiștii muzeului din Aiud au identificat un obiect metalic și oase fosilizate, identificate ca aparținând unui rinocer lânos, animal contemporan omului de Neanderthal, iar obiectul metalic a fost predat MNIT.

Specialiștii muzeului clujean au trimis „Talpa de robot” pentru o analiză metalografică la fostul Institut Politehnic Cluj-Napoca, în prezent Universitatea Tehnică, apoi la Centrul de cercetări și proiectări pentru metale radioactive de la Măgurele – București.

„În urma a două buletine de analiză din anul 1975, rezultă că obiectul a fost turnat dintr-un aliaj având în compoziție 74,17 %, 4,62 % cupru, 1,81 % zinc, 0,33 % staniu, 0,20 % zirconiu, 0,11 %plumb, 0,11 %ă cadmiu, dar și concentrații mai mici de nichel, cobalt, bismut, argint, precum și urme de galiu și siliciu. Adepții teoriei provenienței extraterestre a obiectului de la Aiud au adus ca argumente faptul că această compoziție chimică nu ar fi una standard, dar și faptul că obiectul, aflat în același strat arheologic cu oasele preistorice, ar putea fi contemporan cu acesta și ar avea o vechime de peste 100.000 de ani. De asemenea, s-a arătat că aluminiul a fost produs în laborator în anul 1825 și industrial în anul 1883″, au arătat reprezentanții MNIT.

La Noaptea Muzeelor de la Cluj-Napoca participă 11 muzee, majoritatea fiind deschise gratuit publicului până la miezul nopții.