NOI PROTESTE în Franța față de reforma pensiilor! Autoritățile au intervenit cu gaze lacrimogene și tunuri de apă

Publicat: 23 03. 2023, 17:17
Actualizat: 23 03. 2023, 17:18
Sursă Foto - Mediafax

Franța nu mai scapă de proteste, după ce Macron a insistat să aplice din acest an controversata reformă a pensiilor.

Franţa a intrat în cea de-a 9-a zi de proteste masive, astfel că, joi după-amiază, doar la Paris au ieşit peste 400.000 de protestatari pe străzi, iar polițiștii francezi au intervenit cu gaze lacrimogene și tunuri de apă.

În oraşe precum Lyon, Rouen, Tarbes, Pau, Arles și Toulon a fost record de participări.

Proteste sunt şi în Rennes, Toulouse, Marseille, Nisa, Clermont-Ferrand sau Saint-Étienne.

La Nantes, la prânz, erau în stradă 35.000 de oameni pentru a se opune reformei pensiilor.

„Nu este o mulțime care demonstrează, este un popor”, a spus o protestarară de 42 de ani.

De asemenea, serviciile feroviare au fost perturbate şi unele şcoli au fost închise iar gunoaiele neridicate se acumulează pe străzi.

Pe străzile Parisului s-ar afla 9500 de tone de gunoaie neridicate iar cantitatea este în creştere.

Protestatarii au blocat joi dimineaţă o autostradă în apropiere de Toulouse, în sud-vestul ţării, şi un depou de autobuze la Rennes, în vest, a scris cotidianul Le Parisen.

Emmanuel Macron a declarat miercuri că legea va intra în vigoare până la sfârşitul anului, în pofida escaladării tensiunilor în toată ţara.

„Cel mai bun răspuns pe care i-l putem da preşedintelui este că milioane de oameni sunt în grevă şi pe străzi”, a spus Philippe Martinez, liderul confederaţiei sindicale CGT.

Protestele la adresa reformei – care majorează vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani şi accelerează creşterea numărului de ani până la care un angajat trebuie să lucreze pentru a beneficia de pensie integrală – au atras mari mulţimi în marşurile organizate de sindicate începând din ianuarie.

Cele mai multe greve au fost paşnice, dar furia a crescut după ce guvernul a trecut legea prin asumarea răspunderii, fără vot în parlament, săptămâna trecută.

Ultima săptămână a fost marcată de demonstraţii spontane la Paris şi în alte oraşe, unde s-a dat foc tomberoanelor şi s-au produs ciocniri cu poliţia.

Laurent Berger, liderul celui mai mare sindicat din Franţa, CFDT, moderat, a declarat că guvernul trebuie să retragă legea pensiilor.

„Mulțimea nu are legimitate în fața unui popor care se exprimă în mod suveran prin intermediul aleșilor. Utilizarea Constituției pentru adoptarea unei reforme este de fiecare dată un lucru bun, dacă vrem să avem respect față de instituțiile noastre”, a afirmat președintele Emanuel Macron zilele trecute, potrivit BFMTV.com.

Turnul Eiffel, închis publicului

Cel mai recent val de proteste constituie cea mai serioasă provocare pentru autoritatea preşedintelui de la revolta ”vestelor galbene” în urmă cu patru ani.

Sondajele arată că o largă majoritate dintre francezi se opune reformei pensiilor şi deciziei guvernului de a o trece prin parlament fără vot.

Ministrul muncii, Olivier Dussopt, a afirmat că guvernul nu neagă tensiunile, dar vrea să meargă mai departe.

„Există un dezacord care va persista în ce priveşte vârsta de pensionare. Pe de altă parte, există multe subiecte care fac posibilă o reluare a dialogului”, a afirmat el, spunând că ”lucrurile vor fi făcute gradual”.

Furnizarea de energie electrică a fost redusă joi din cauza grevelor din sector.

Turnul Eiffel şi Palatul Versailles, precum şi alte obiective turistice din Paris şi din regiunea sa, au fost din nou închise joi publicului, potrivit LeMonde.fr.