Noi variante de coronavirus ar putea apărea la iarnă, avertizează Agenția Europeană a Medicamentului. Totodată, UE se pregătește de o nouă campanie de vaccinare

Noi variante de coronavirus ar putea apărea la iarnă, avertizează Agenția Europeană a Medicamentului. Totodată, UE se pregătește de o nouă campanie de vaccinare
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02/09/2022, 21:20

Noi variante ale coronavirusului ar putea apărea în această iarnă, dar vaccinurile existente ar trebui să protejeze oamenii împotriva formelor severe ale bolii, a declarat vineri Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Autoritatea europeană de reglementare a organizat o conferință de presă regulată cu privire la situația Covid-19, în timp ce Uniunea Europeană se pregătește să lanseze o campanie pentru efectuarea rapelului, înaintea unui posibil nou val de cazuri până la sfârșitul anului.

Campania de rapel va fi efectuată cu vaccinuri adaptate – aprobate de EMA joi – care vizează varianta Omicron, acum dominantă, și vaccinurile originale dezvoltate pentru a lupta împotriva primei tulpini de virus care a apărut pentru prima dată în China în 2019, a declarat EMA.

Dar oamenii „nu ar trebui să aștepte un anumit vaccin”, a spus șeful strategiei de vaccinare al EMA, Marco Cavaleri.

„Ar putea apărea o variantă cu totul nouă, pe care nu suntem în măsură să o prezicem astăzi”, a adăugat el.

EMA a aprobat joi vaccinurile adaptate de Pfizer-BioNTech şi Moderna care vizează subvarianta Omicron BA.1 şi tulpina originală a noului coronavirus.

Apar noi soluții de apărare contra Coronavirusului

Un nou vaccin Pfizer, care ţinteşte subvariantele deosebit de contagioase de Omicron BA.4 şi BA.5, apărute în ultimele luni şi care au devenit dominante la nivel mondial, ar urma să fie autorizat de EMA la jumătatea lunii septembrie.

Un vaccin similar dezvoltat de Moderna se află la rândul său în pregătire. Aceste vaccinuri adaptate pentru a combate Omicron vor fi în mare parte rezervate persoanelor vulnerabile, precum vârstnicii, femeile însărcinate şi angajaţii din sectorul sănătăţii.

Cei mai mulţi europeni vor primi vaccinurile originale, „care sunt în continuare capabile să ofere protecţie împotriva formelor grave de COVID-19 şi împotriva riscului de deces”, deşi sunt mai puţin eficiente împotriva riscului de transmitere virală, a explicat Cavaleri, potrivit Agerpres.ro.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase