Numele lui Ion Țiriac apare în documentele Panama Papers. Reacția surprinzătoare a fostului tenismen

Publicat: 07 04. 2016, 07:21

Recent s-a descoperit că Ion Țiriac și-ar fi mutat toată averea, care depășește un miliard de euro, într-o fundație privată din Panama, prin intermediul casei de avocatură Mossack Fonseca, potrivit informațiilor publicate miercuri de Rise Project.

Fostul tensimen român face parte din Puma Foundation, o fundație privată care „a devenit beneficiarul final al marilor afaceri derulate în România de fostul sportiv” și în care a devenit membru și Klaus Mangold, fostul CEO concernului DaimlerChrysler și un vechi prieten al lui Țiriac. The Puma Foundation îl avea că președinte pe Ion Țiriac, iar ceilalți patru membri ai consiliului director sunt Klaus Mangold, Nicolai Mîndrilă, avocatul lui Țiriac, Rodica Țiriac, sora tenismenului, precum și Ion Ion Țiriac, fiul omului de afaceri.

„În Panama am fost prima oară acum 50 de ani. În momentul în care tenisul a început să ia amploare, mi-a fost recomandat să fac holdinguri în Panama, pentru că din punct de vedere fiscal și legal sunt mai benefice. Toată lumea vorbește despre această Panama. Dar e înțeleasă greșit. Poate fi Berlin, București. Dar este legal, dar mai benefic. Din punctul de vedere al dividendelor pe impozite devine foarte interesant”, a explicat Ion Țiriac.

Magnatul român a menționat că nu are conturi în Panama, ci doar o fundație, despre a cărei activitate nu a dorit să dea detalii.

„Nu am conturi în Panama. Ce să fac eu cu ele acolo. Ele sunt în toată Europa. Am o fundație, de 30 de ani acolo, care îmi convine foarte mult pentru că nu poate să mi-o atace nimeni. Și eu să fac cu banii mei cea ce spun eu și boardul fundației, unde sunt șapte oameni Fiecare plătește taxele acolo unde face banii. Ai o fundație, cont, holding în Panama… unde fac banii, acolo plătesc taxele. Aaa, dacă faci evaziune fiscală este altceva. În Islanda probabil că nu ai voie să ai conturi în afară țării. În România ai voie. Declar cât profit fac și aia 16% îi dau la stat. Unele țări cer să spui ce profit faci worldwide, altele doar local. Messi poate să aibă 50 de conturi acolo. Dacă nu are voie din cauza legislației din Spania, e altă treaba. Nu m-a interesat dacă politicienii români au voie să aibă conturi în afară țării. Dar romanul poate să aibă conturi în străinătate, doar trebuie să le declare. Ce fac în România, plătesc în România. Ce fac în SUA, plătesc în Spania. Paradisul fiscal este o treaba de himeră”, a spus Ion Țiriac la o televiziune de știri.

Avocatul lui Țiriac susține că Puma Foundation este de fapt un „testament financiar” al omului de afaceri.

„Puma Foundation este o fundație pentru clauză de moarte. Tot ce înseamnă patrimoniul lui Ion țiriac se închide în Puma Foundation. Asta înseamnă că orice tranzacție se închide, în final, în Puma Foundation. Fondator unic al fundației este Ion țiriac. Toți ceilalți care apărem acolo, eu, Rodica Țiriac, Klaus Mangold avem aceeași poziție, membri ai consiliului director, avem atribuții îndeobște după moartea acestuia. Dacă până atunci nu o dizolvă. Acolo se va împărți totul, în funcție de cum dispune în ultima scrisoare beneficiarul în viață. Dispozițiile fundamentale, inclusiv dreptul de veto, le are Ion Țiriac”, a declarat Nicolai Mîndrilă.

Tot Mîndrilă susține că autoritățile din România sunt la curent cu faptul că fundația Puma este beneficiarul final în toată afacerile întreprinse de Țiriac: „S-au făcut toate raportările. În condițiile în care Banca Ion Țiriac, când era Ion Țiriac acționar în bancă, se închidea tot prin Puma Foundation, era firesc să dai cine e beneficiarul final, asta înainte de ultima tranzacție din 2015. Toate companiile lui Țiriac, din Cipru, România, de oriunde în lume, se închid acolo, în Puma Foundation. Relația e directă și ultimul acționar – cu ghilimelele de rigoare – e Puma Foundation. Asta-i structura. Puma Foundation deține tot ce înseamnă Țiriac”.