O brigadă a Armatei Române se va subordona Germaniei, în cadrul NATO

Publicat: 16 02. 2017, 12:48

Miniștrii Apărării din România, Germania și Cehia au semnat la Bruxelles o înțelegere de colaborare în cadrul unei Grupări de tip Națiune Cadru, concept dezvoltat la nivelul NATO începând cu 2013, chiar de Germania. Practic, Germania va comanda un corp de armată în cadrul NATO, din care vor face parte o brigadă din România, una din Cehia și una din Germania, ansamblul urmând să contribuie la Divizia Forțelor de Reacție Rapidă a NATO.

România va contribui cu Brigada 81 Mecanizată Bistrița, Cehia cu Brigada a 4-a de Reacție Rapidă, iar Germania cu Divizia a 10-a Blindate.

„Sub Conceptul de Națiune Cadru al NATO, armate mai mici își pot integra capabilitățile într-o structură organizațională pusă la dispoziție de o națiune-cadru”, arată NATO.

„Cu aceste două angajamente, Cehia și România au fost de acord să contribuie cu câte o brigadă la o divizie multinațională condusă de Germania”, a explicat Camille Grand, adjunctul secretarului general al NATO pentru Investiții în Apărare, arată un comunicat de presă al NATO.

Cele trei unități care vor colabora în acest corp de armată vor începe treaba prin antrenamente și exerciții comune.

„Ministrul român al apărării, Gabriel Leș, a semnat, împreună cu omologul german, Ursula von der Leyen, o Scrisoare de intenție prin care a fost formalizată afilierea unităților cu care România contribuie la Corpul de Armată ce urmează să fie generat în cadrul Grupării de tip Națiune Cadru, coordonată de Germania”, a informat și Ministerul Apărării Naționale.

Germania are o contribuție mult mai mică la divizia multinațională a NATO din România, care va fi găzduită la Craiova, germanii urmând să trimită doar câțiva ofițeri de stat major.

La reuniunea miniștrilor Apărării din statele NATO, desfășurată la Bruxelles între 15 și 16 februarie, ministrul Apărării Gabriel Leș s-a întâlnit și cu omolougul său din Polonia, Antoni Macierewicz, cei doi discutând despre contribuția reciprocă a Poloniei și României la diviziile multinaționale ale NATO amplasate pe teritoriile celor două țări.

„A fost convenită intensificarea contactelor la nivel militar pentru transpunerea eficientă în practică a angajamentelor de participare reciprocă la structurile aliate găzduite de România și Polonia, constând în subunități militare și ofițeri de stat major”, arată MApN, într-un comunicat de presă.

Polonia a reconfirmat că în 2018 va trimite aeronave pentru a participa la misiunile de poliție aeriană din cadrul NATO și la exerciții cu Forțele Aeriene Române.