O mare parte dintre prostituate sunt bătute și forțate să întrețină relații sexuale

Publicat: 17 12. 2012, 21:07
Actualizat: 03 07. 2013, 19:21

Aproape jumătate (48 la sută) dintre prostituate au fost bătute în ultimul an, 37 la sută au fost forțate să întrețină relații sexuale, 34 la sută, amendate, iar la 32 la sută le-au fost confiscate prezervativele, potrivit unui studiu dat publicității luni de ARAS și APADOR-CH.

Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) și Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) au prezentat, luni, primul studiu din România centrat pe identificarea abuzurilor la care sunt supuse femeile implicate în prostituție, de către clienți, proxeneți și reprezentanți ai forțelor de ordine.

Seară de seară, femei care se află în situații de vulnerabilitate socială și medicală se confruntă cu injurii, amenzi, confiscarea prezervativelor, bătăi, violuri, unele dintre aceste fapte fiind în conformitate cu legile în vigoare, altele, infracțiuni, arată autorii studiului.

Dintre cele 173 de femei implicate în prostituție care au participat la studiu (eșantionare dintre cele peste 600 de beneficiare curente ale serviciilor de prevenire asigurate de ARAS), 48 la sută au fost bătute în ultimul an, iar 37 la sută au fost forțate să întrețină relații sexuale, dintre care 5 la sută prin viol.

Totodată, în seara de dinaintea chestionării, 34 la sută dintre prostituate primiseră amendă, în valoare medie de 525 de lei, iar 32 la sută au rămas fără prezervative, după ce le-au fost confiscate de polițiști, care le-au obligat însă pe 7 la sută dintre ele să facă analize medicale.

Studiul a solicitat și opinia participantelor privind legalizarea prostituției, rezultatele arătând că 71 la sută doresc dezincriminarea prostituției, 46 la sută vor pedepsirea în continuare a proxenetismului, iar 60 la sută nu doresc sancționarea clienților.

Experiențele altor țări arată că sancționarea prostituatelor sau a clienților determină ascunderea fenomenului și amplificarea abuzurilor, iar abuzurile și discriminarea favorizează agravarea problemelor sociale și medicale, arată ONG-urile.

Acest studiu a fost realizat în regim de voluntariat de cele două organizații non-guvernamentale.

Luni este Ziua internațională pentru combaterea violenței împotriva femeilor implicate în prostituție, când asociații din întreaga lume încearcă să atragă atenția asupra infracțiunilor motivate de ură comise împotriva prostituatelor, stigmatizării și discriminării lor, perpetuate prin legi prohibitive și care au făcut ca violențele la care sunt supuse să pară acceptabile.