O nouă promisiune din partea SUA pentru românii care se vor în Programul Visa Waiver: Și noi vrem, dar România nu poate

Publicat: 09 09. 2014, 20:07
Actualizat: 05 10. 2018, 05:05

„Statele Unite împărtășesc obiectivul României de a fi inclusă în Programul Visa Waiver. Lucrăm îndeaproape cu autoritățile voastre guvernamentale și încercăm să creștem șansele pentru ca acest lucru să se întâmple”, a declarat, la București, Hoyt Yee, întrebat care sunt pașii următori în vederea intrării României în acest program.

Hoyt Yee a reamintit că există o serie de acorduri care trebuie încheiate și semnate înainte ca o țară să poată intra în Programul Visa Waiver, precum și „criterii obiective pe care o țară trebuie să le îndeplinească pentru a intra în program”.

În acest sens, Yee a spus că România mai are de semnat cel puțin un acord, cel privind prevenirea și combaterea infracțiunilor grave.

„Unul dintre criteriile obiective folosite pentru a determina dacă o țară este eligibilă sau nu pentru Programul Visa Waiver, rata refuzurilor este pentru România de aproximativ 11,5% în 2013. Nivelul maxim admis al ratei de refuz pentru ca o țară să se califice pentru Visa Waiver este de 3%. Chiar dacă cifra va scădea în 2013-2014, probabil că tot nu va fi sub 3%”, a avertizat diplomatul SUA, adăugând că cifrele vor fi publicate la sfârșitul acestui an.

Totodată, Hoyt Yee a subliniat că președintele Barack Obama „și-a exprimat sprijinul pentru schimbarea criteriilor astfel încât să crească pragul ratei de refuz de la 3% la un procent mai mare pentru a fi mai ușor pentru statele care îndeplinesc nivelul maxim al ratei de refuz” să intre în Visa Waiver, dar a reafirmat faptul că legea se află încă în Congres.

După cum gândul a scris în repetate rânduri în ultimul an, legea care ar modifica programul Visa Waiver într-o manieră favorabilă României a fost inclusă spre sfârșitul marii reforme a imigrației pe care Barack Obama vrea, dar nu reușește să o treacă de Congres. gândul a întrebat, în interviul pe care l-a realizat recent cu Dean Thompson, care sunt șansele realiste, într-un an electoral și pentru americani, ca această reformă să fie adoptată sau legea privind Visa Waiver să fie scoasă din ea: „Să vedem Programul Visa Waiver așa cum e el, de fapt: este o lege, adoptată pentru a stabili standarde foarte clare pentru anumite țări, astfel încât să permită călătoriile fără vize pentru anumite categorii. Nu elimină vizele, dar le reduce. Este în interesul SUA să încerce să facă o călătorie în Statele Unite cât mai ușoară pentru români, pentru oricine. Înseamnă afaceri mai mari, oportunități de studiu și de interacțiuni culturale pentru studenți. Suntem extrem de interesați să continuăm să lucrăm cu România pentru ca, pe de-o parte, să ne asigurăm că procesul actual este cât mai fluent posibil și, pe de altă parte, să colaborăm pentru ca, pe măsură ce rata de refuz a vizelor continuă să scadă, și celelalte elemente din Programul Visa Waiver să fie pregătite, pentru ca acest scop să fie atins într-o zi. Există un proces legislativ în curs care ar putea modifica într-o anumită măsură criteriile. Nu am un glob de cristal, nu vă pot spune ce șanse sunt”.

La fel ca Hoyt Yee, Thompson a reafirmat angajamentul SUA de a colabora în continuare cu România pe acest subiect: „Am văzut că rata de refuz a României a scăzut semnificativ în ultimii ani și nu văd semne că nu se va întâmpla la fel și pe viitor. Însă, după cum am spus, Programul Visa Waiver are cerințe stricte, România nu le îndeplinește încă pe toate, poate o va face în viitor…”