O poveste cu final ilegal: două foste directoare CEC Bank și un credit de 800.000 de lei acordat „la mica înțelegere”

Publicat: 06 04. 2015, 18:58
Actualizat: 01 02. 2019, 09:06

Procurorii DNA Brașov au dispus trimiterea în judecată a Florentinei Tăvălică, în calitate de director al CEC Bank Brașov în perioada octombrie 2005 – 21 martie 2013, și a Afroditei Nicoleta Rențea, fost director de operațiuni la aceeași bancă până la 5 ianuarie 2009 și, în continuare, șef serviciu credite până ân 21 martie 2013, acuzate de abuz în serviciu.

De asemenea, au mai fost trimiși în judecată o funcționară bancară, Monica Vrînceanu, tot pentru abuz în serviciu, Nicolae Neagoe, administrator al unei societăți comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu, înșelăciune și uz de fals (două infracțiuni), precum și Luminița Maria Buliga, pentru complicitate la abuz în serviciu (două infracțiuni), înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale (două infracțiuni) și fals în înscrisuri sub semnătură privată (două infracțiuni).

În rechizitoriul întocmit, procurorii se arată că, în toamna anului 2010, societatea comercială administrată de Nixolae Neagoe avea rate restante la mai multe dintre cele 11 credite contractate direct sau prin interpuși de la o sucursala bancară. În aceste împrejurări, pentru ca banca respectivă să nu procedeze la executarea silită, în înțelegere cu Florentina Tăvălică și Afrodita Nicoleta Rențea, Nicolae Neagoe a încercat să preia o nouă societate „cu istoric” pentru contractarea unui nou credit bancar, cu care să rezolve pentru moment problema restanțelor.

„Astfel, în 1 noiembrie 2010, inculpatul Neagoe Nicolae a preluat prin cesiune părțile sociale pe care un asociat unic le deținea într-o firmă, despre care știa că înregistra datorii la bugetul de stat și că are în derulare o linie de credit. Cu această ocazie, atât el cât și fiica sa, inculpata Buliga Luminița Maria, au indus în eroare persoana respectivă prezentându-i ca adevarată împrejurarea că scopul cesionarii este acela de a desfășura activități comerciale. În aceeași zi, inculpata Tăvălică Florentina, în calitate de director și membru în comitetul de credite al unei sucursale bancare, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații Rențea Afrodita Nicoleta, Vrînceanu Monica (funcționari bancari) și Neagoe Nicolae, și-au exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin aprobarea și acordarea unui credit în beneficiul firmei respective, cu încălcarea normelor bancare”, se arată în comunciatul DNA Brașov.

Angajatele băncii știau că o altă persoană a solicitat creditul în numele societății, iar documentația (propunerea de facilitare a creditului și documentele care au stat la baza acesteia care prezentau vicii) a fost întocmită pe numele fostului asociat. De asemenea, funcționarele știau că sumele de bani obținute în mod nelegal vor fi utilizate de Nicolae Neagoe pentru plata unor rate restante la creditele contractate la aceeași instituție bancară.

„Prin acest mecanism, s-a cauzat o vătămare a intereselor legale ale fostului asociat (cedent), un prejudiciu în paguba unității bancare în suma 836.777,03 lei și obținerea de foloase necuvenite atât pentru sine (constând în beneficiile ce urmau a fi primite în urma acordării de credite), cât și pentru inculpatul Neagoe Nicolae (constând în furnizarea unor sume de bani pentru plata unor rate restante)”, mai precizează procurorii anticorupție.

În 31 octombrie 2011, cele două directoare, Florentina Tăvălică și Afrodita Nicoleta Rențea, în baza unei înțelegeri cu Nicolae Neagoe, în aceleași condiții, au dispus aprobarea de prelungire a liniei de credit în beneficiul firmei respective. De data aceasta, scopul acestei operațiuni urmărit de Nicolae Neagoe a fost acela de a obține, în mod injust, sume de bani și de a evita executarea silită pentru nerambursarea liniei de credit contractată în anul 2010, potrvit rechizitoriului.

Toată documentația necesară celor două operațiuni bancare a fost întocmită în fals de către Luminița Maria Buliga, pe numele fostului asociat, pe care, împreună cu Nicolae Neagoe, a pus-o la dispoziția funcționarilor bancari, în scopul producerii de efecte juridice.

În cauză, s-a dispus instituirea unor popriri asiguratorii asupra conturilor aparținând inculpaților Nicolae Neagoe, Florentina Tăvălică, Monica Vrînceanu și Nicoleta Afrodita Rențea.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Cel două foste directoare, Tăvălică și Rențea, mai au pe rol la Tribunalul Brașov încă un dosar pentru abuz în serviciu, care are următorul termen de judecată pe 30 aprilie. În acest dosar deschis în noiembrie 2013, cele două directoare de la CEC Bank filiala Brașov sunt judecate pentru luare de mită și abuz în serviciu, după ce au acordat 12 credite ilegale unei societăți comerciale în schimbul unor servicii, fiind aduse prejudicii băncii de peste 7 milioane de lei.

În schimbul creditelor ilegale, procurorii anticorupție au stabilit că Florentina Tăvălică, în calitate de director al CEC Bank Brașov, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă ale anului 2008, a condiționat acordarea creditelor în schimbul amenajării gratuite a unui imobil proprietate personală, potrivit unui comunicat DNA din 18 noiembrie 2013.