O profesoară din București nu a intrat în grevă pentru că i se pare ”imorală”. Ce spune, totuși, de cei care au ales să protesteze

Publicat: 26 05. 2023, 23:09
Actualizat: 26 05. 2023, 23:21
Alexandra Chirea, profesoară, Colegiul Gheorghe Șincai, București/Sursa FOTO: scoala9.ro

O profesoară de 38 de ani de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Capitală nu a intrat în grevă alături de ceilalți colegi ai săi dascăli și a ales să-și continue orele. Ea spune că după părerea sa este ”o grevă imorală, o grevă șantaj”, dar că este totuși de acord cu ceilalți colegi de breaslă care au ales să protesteze împotriva salariilor mici și a condițiilor grele din școlile românești.

În Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, prima zi de grevă a profesorilor s-a desfășurat ca o zi normală de școală. Pe holurile clădirii istorice de lângă Parcul Tineretului a fost forfotă continuă în pauzele dintre cursuri, când elevii schimbă clasele pentru următoarea oră.

Până vineri, erau vreo 10 angajați, cadre didactice și personal nedidactic, care și-au declarat dorința de a participa la protest. S-au răzgândit peste weekend.

Alexandra Chirea, care este profesoară de franceză, spune că o schimbare în educație nu trebuie să se oprească la majorarea salariilor „obscen de mici” ale profesorilor, ci să continue cu „curățenie” în rândul cadrelor didactice și cu o îmbunătățire a modului în care dascălii se ocupă de elevi. „Cred că ar trebui să fim cu toții dați afară și să începem să angajăm de la zero”, spune profesoara, citată de scoala9.ro.

Profesoara le cere colegilor săi să aibă curaj să susțină greva dincolo de promisiuni, dar ea nu participă la grevă

„M-am stresat un pic înainte dacă să fac sau nu grevă”, mai spune profesoara.

Ea are și o explicație pentru care nu a ieșit să-și ceară drepturile alături de ceilalți profesori:

”Dacă aș alege să fac grevă, nu m-aș opri decât atunci când aș obține ce am cerut sau aproape ce am cerut. Până la urmă, vorbim de negocieri și aș obține aici și acum, nu promisiuni, nu vorbe, nu majorări eșalonate în nu știu câți ani”, spune profesoara. Ea nu dă însă nicio sugestie despre cum ar trebui să arate greva la care să participe și ea.

„Mi se pare o grevă imorală, o grevă șantaj, i-aș spune. Din punctul meu de vedere, o grevă se face la început de an școlar, existând timpul necesar pe parcursul anului școlar să așez lucrurile și să redresez situația mai ales pentru absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a”, mai spune profesoara.

Este totuși de acord cu toate revendicările sindicatelor: majorarea salariilor, care acum sunt „obscen de mici”, acordarea sporurilor, investițiile extrem de necesare în întregul sistem.

Ia în calcul să se alăture grevei la un moment dat, dar numai dacă se dovedește că acțiunea asta de protest „nu e doar de fațadă”, iar ceilalți profesori au curaj să o susțină dincolo de promisiuni și vorbe-n vânt.

Până acum, singuri profesori care nu par să aibă curajul să susțină greva dincolo de promisiuni sunt exact cei care nu participă la grevă.