O sabie otomană din 1877, cu care o femeie și-a ucis soțul în 2010, a fost predată Muzeului de Istorie

Publicat: 12 06. 2013, 15:37
Actualizat: 06 07. 2016, 03:43

Poliția Capitalei a încheiat astăzi un protocol de colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României și a predat o sabie turcească, denumită „șimșir”, pe care o capturase într-un caz de omor din 2010, din București. Atunci, o femeie și-a ucis soțul grav bolnav și imobilizat la pat, motivând că a dorit să-i curme suferința. Ea a folosit la crimă și această sabie de colecție.

Sabia otomană a aparținut unui ofițer din armata turcească ce a luptat în România în timpul Războiului de Independență din 1877. Arma a fost capturată în luptă de o rudă a femeii și a rămas în familie.

Directorul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a preluat arma care va fi expusă în colecțiile muzeului.

Florina Hogaș, 60 de ani la vremea crimei, și-a ucis soțul de 73 de ani pe 12 septembrie 2010, într-un apartament din sectorul 2 al Capitalei. Bărbatul era grav bolnav și imobilizat la pat, de mai mulți ani.

Motivând ulterior, la proces, că a vrut să îi pună capăt suferinței, Florina Hogaș și-a lovit soțul în cap, de mai multe ori, cu un ciocan și cu sabia otomană, predată astăzi de polițiști la Muzeul de Istorie.

Femeia a încercat timp de aproximativ o oră să își ucidă soțul, recurgând în final la o pernă cu care l-a sufocat. Femeia a stat cu cadavrul în casă timp de două zile, Poliția fiind alertată de fiul celor doi, care a venit acasă la părinți.

În tot acest timp, Florina Hogaș a încercat să se sinucidă, lăsând un bilet de adio în care își motiva și crima. Ea nu mai suporta viața alături de soțul ei imobilizat la pat de 3 ani și a decis să le curme amândurora suferința.

Criminaliștii au stabilit că femeia băuse înainte de a comite crima și că suferea de depresie severă, având discernământ „diminuat” când și-a ucis soțul.

În 2011, Florina Hogaș a fost condamnată la 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav.