O turistă din Ungaria, mușcată de ursul cu care își făcea selfie. „Eu ce să fac? Să-i arăt legitimația de primar?”

Publicat: 20 05. 2018, 13:32
Actualizat: 26 03. 2019, 05:27

„O turistă din Ungaria, aflată în zona Lacului Sfânta Ana, a fost mușcată de un urs în zona pulpei piciorului, în timp ce încerca să-și facă un selfie cu un urs. Jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tușnad au fost trimiși de urgență în zonă, reușind să alunge animalul. Atragem atenția asupra pericolului deosebit la care se expun turiștii atunci când încearcă să hrănească animale sălbatice”, precizează Jandarmeria Română.

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba a declarat că incidentul de vineri nu este singurul de acest fel, în zonă având loc mai multe atacuri ale ursului asupra turiștilor care se apropie de el.

„Din păcate, femeia a fost a treia victimă a ursului. Pe parcursul săptămânii, încă o fată de 18 ani și un bărbat au fost atacați de același urs. Cei doi au fost zgâriați, nu mușcați, de aceea nu au fost raportate cazurile, nu au fost la spital. Se pare că este vorba de un urs mare, care s-a obișnuit cu turiștii și atacă pentru mâncare din sacoșă”, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Turista din Ungaria venise în județul Harghita pentru pelerinajul de Rusalii, de la Șumuleu Ciuc. După ce a fost atacată de urs, aceasta a fost dusă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Miercurea Ciuc, unde a primit îngrijiri medicale la Secția de Boli Infecțioase.

Autoritățile au solicitat să fie luate măsuri de urgență, pentru a nu mai fi înregistrate și alte victime.

„Am discutat și cu reprezentanții Ministerului Mediului, chiar prin sms cu doamna ministru. Am căzut de acord că Asociația de Vânătoare din zonă trebuie să-și întocmească actele ori pentru relocare undeva, dacă cineva acceptă, ori pentru extragere, pentră că deja se vede că acest urs este unul foarte periculos pentru oameni și nu putem să închidem vizitarea Lacului Sfânta Ana. Am primit sprijin de la Jandarmeria Harghita. După ora 18.00, în foarte multe sate din județul Harghita, copiii nu mai sunt lăsați să plece afară din casă, de aceea noi susținem și am dori ca să înțeleagă toți lucrătorii ministerului, toți facturii de decizie și acele ONG-uri de apartament, care niciodată în viața lor nu au văzut un urs, nu au hrănit, nu au fost atacați de urs și care luptă pentru ceva despre care nici nu știu care este partea întunecată”, a mai spus Borboly Csaba.

Recomandarea jandarmilor pentru turiști este să nu se apropie de urși și să sune la 112 dacă se simt în pericol.

În comuna Arefu din județul Argeș, în ultima lună, au fost înregistrate peste 20 de atacuri ale urșilor în gospodăriile oamenilor. Fiarele au ucis zeci de animale și au distrus cotețe sau anexe gospodărești.

„Au fost peste 20 de atacuri. Atacă gospodării. Urșii au ucis câini, vaci, porci, oi. Vin aproape zilnic, în toată comuna, nu în anumite zone. Vin pe la hoteluri, pensiuni, gospodării, peste tot. Sunt ursoaice cu trei, patru pui. Nu știu câte exemplare sunt în zonă. Sunt mulți, e pericol”, a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul comunei Arefu, Gheorghe Stoican.

Acesta a mai precizat că a anunțat Agenția pentru Protecția Mediului și Direcția Silvică Argeș, situația fiind una disperată pentru localnici.

În urmă o lună, mai spune primarul, doi oameni au fost răniți de urs.

„Luna trecută, doi inși au fost atacați de urs și răniți. Am anunțat peste tot. Toată lumea dă din umeri. Nu au ce le face. Până nu se lasă cu victime, nu ia nimeni nicio măsură. E grav. Atacă oamenii, nu mai ține cont. Toată lumea vine la mine. Eu ce să fac? Să mă duc să-i arăt legitimația de primar?”, a mai spus primarul comunei Arefu.