OMS recomandă reintroducerea măsurilor restrictive: „Nu ne dorim, dar uneori izolarea este singura opțiune”. Ce țări sunt vizate de avertisment

Publicat: 13 07. 2020, 08:01
Actualizat: 06 04. 2021, 19:22
OMS recomandă reintroducerea restricțiilor:

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății spun că deși nimeni nu-și dorește întoarcerea la măsurile restrictive severe, uneori acestea reprezintă singura soluție în astfel de situații de criză. Statele care au înregistrat o creștere accelerată a numărului de cazuri trebuie să se gândească serios să impună din nou măsuri de stare de urgență, este de părere un reprezentant al OMS. 

OMS se adresează țărilor cu un număr crescut de cazuri pe zi.

După ce relaxarea a condus la agravarea pandemiei, specialistul OMS Michael Ryan este de părere că unele Guverne trebuie să se gândească serios la instituirea stării de urgență.

Carantinarea unor focare de coronavirus reprezintă singura opțiune de a ține pandemia sub control, spune Michael Ryan, director al Organizației Mondiale a Sănătății.

„Multe state reușesc să gestioneze focarele și creșterile prin carantinarea unor zone geografice limitate, a unor mici regiuni, pentru a ține sub control răspândirea bolii. Cred că este o chestiune de amploare. Statele pot și ar trebui să țină sub control boala prin aceste măsuri. Cu toții vrem să evităm ca țările să revină la închiderea totală. Nimeni nu dorește acest lucru, dar există situații în care este singura opțiune”, a declarat Michael Ryan – directorul OMS responsabil pentru programul de urgențe.

OMS: După ce izolarea se termină, oricând există riscul va boala să reapară

„Odată ce izolarea se termină, întotdeauna există riscul ca boala să revină”, a spus oficialul OMS.

Organizația Mondială a Sănătății sfătuiește Guvernele să implementeze măsuri de relaxare cu prudență și să aibă grijă cui deschid frontierele.  De asemenea, OMS sfătuiește autoritățile fiecărui stat în parte să-și contorizeze foarte bine evoluția epidemiologică, între două măsuri de relaxare și să fie pregătite să dea un pas înainte spre relaxare, sau un pas înapoi, mai degrabă spre restricții, dacă numărul de cazuri de coronavirus se află pe o pantă ascendentă.

În Europa, din categoria „roşie” fac parte în acest moment Albania, Bosnia-Herţegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Ucraina, iar în categoria „galbenă” se încadrează acum Bulgaria, Portugalia, Suedia, România şi Marea Britanie.