Omul de afaceri Joseph Stark solicită despăgubiri de 651 de milioane de euro

Publicat: 15 02. 2012, 11:55
Actualizat: 24 02. 2012, 11:42
Omul de afaceri Joseph Stark a dat în judecată Guvernul, susținând că i-a preluat în mod abuziv un teren, care acum aparține Regelui Mihai I, reclamantul cerând despăgubiri de 651 de milioane de euro.

Omul de afaceri Joseph Stark a dat în judecată Guvernul, susținând că i-a preluat în mod abuziv un teren, care acum aparține Regelui Mihai I, reclamantul cerând despăgubiri de 651 de milioane de euro. Omul de afaceri Joseph Stark a dat în judecată mai multe instituții și persoane, respectiv RAAPPS, primul-ministrul Călin Popescu Tăriceanu, procurorul general al României, Laura Codurța Covesi, Regele Mihai de Hohenzoller, senatorul liberal Radu Stroe, Ioana Hubert, Adina Coroboș.

Afaceristul – aflat în penitenciar, pentru comiterea unor infracțiuni – solicită în acțiunea sa despăgubiri de 651 de milioane de euro din partea Guvernului, drept reparare a prejudiciului cauzat prin "naționalizarea" și "preluarea în mod abuziv" a terenului de aproximativ 2.500 de metru pătrați ce pretinde că l-ar deține, și care i-ar fi "proprietate privată". Motivul pentru care a rămas fără respectivul teren, spune el, îl constituie faptul că "este evreu".

La dosar nu există acte care să dovedească că Joseph Stark a moștenit terenul sau vreun contract de vânzare-cumpărare. Guvernul a depus la dosarul cauzei motivele de întâmpinare prin care solicită judecătorului respingerea cererii bărbatului, pe motiv că primul-ministru nu are competența de a retroceda imobile și nu are calitate procesuală. De asemenea, Ministerul Public solicită respingerea chemării în judecată din aceleași motive. La rândul său RA-APPS arată în motivele de întâmpinare că bărbatul este cercetat penal tocmai în legătură cu "achiziționarea frauduloasă a terenului" pe care pretinde că îl deține și că "acesta a fost deținut continuu de RA-APPS".

Imobilul din Bulevardul Mircea Eliade numărul 12, de 3.700 metri pătrați, a aparținut domeniului public și a primit destinația de imobil de protocol, susține Regia. Totodată, se arată că Regele Mihai I a solicitat retrocedarea în natură a imobilui, făcând dovada calității procesuale, motiv pentru care i-a fost restituit.