Oprea a cerut „de urgență” rapoarte complete de la cinci instituții publice privind măsurile luate în cazul accidentului aviatic

Publicat: 21 01. 2014, 12:48
Actualizat: 29 07. 2014, 19:20

Premierul Victor Ponta l-a desemnat pe vicepremierul Gabriel Oprea să prezinte o informare, până la ședința de Guvern de miercuri, privind modul în care au acționat instituțiile publice după accidentul aviatic de luni din județul Cluj, potrivit unui comunicat remis gândul de Biroul de presă al Guvernului.

Oprea a cerut „de urgență” rapoarte complete de la patru ministere și STS privind măsurile luate în cazul accidentului aviatic.

„În acest sens, viceprim-ministrul pe probleme de securitate națională a solicitat tuturor instituțiilor cu atribuții să transmită de urgență rapoarte complete privind măsurile și acțiunile derulate în scopul salvării victimelor evenimentului aviatic din data de 20 ianuarie 2014”, se arată într-un comunicat de la Guvern.

Astfel, Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Sănătății, Serviciul de Telecomunicații Speciale urmează să furnizeze date și informații complete referitoare la modul în care autoritățile responsabile au acționat în operațiunile de căutare și salvare a victimelor evenimentului aviatic.

De asemenea, vor fi verificate și condițiile în care a fost planificat și s-a derulat zborul aeronavei.

Pe de altă parte, vicepremierul Liviu Dragnea a precizat că, la solicitarea premierului Victor Ponta și a sa, a fost declanșată o anchetă foarte serioasă a modului în care autoritățile au intervenit în cazul accidentului aviatic.

„Este o anchetă pe care o așteptăm și eu și premierul, cel puțin la prima vedere se pare că a durat foarte mult. Se va face o anchetă foarte serioasă. Cel puțin, la prima vedere, ni se pare că a durat foarte mult până s-a ajuns Poate dacă s-ar fi ajuns mai devreme, acei oameni ar fi fost în viață”, a spus Dragnea.

Pilotul Adrian Iovan și o studentă și-au pierdut viața după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forțat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița județelor Cluj și Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuși să sune la 112, la ora 16.16, anunțând incidentul.

La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor -, o studentă și doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan și copilotul Răzvan Petrescu.