Oprea și Dușa vor mărirea vârstei până la care soldații și gradații pot fi menținuți în activitate

Publicat: 05 12. 2014, 16:09

Potrivit sursei citate, propunerea legislativă privește modificarea Legii nr. 384 din 10 octombrie 2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști cu modificările și completările ulterioare și urmărește, în principal, mărirea vârstei până la care soldații și gradații profesioniști pot fi menținuți în activitate, de la 50 la 55 de ani, dacă îndeplinesc condițiile specifice și trec probele psihologice, fizice și de evaluare finală.

Propunerea legislativă va modifica alineatul (2) al art. 35 din Legea 384/2006, care va avea următorul cuprins: „Limita maximă de vârstă până la care soldații și gradații profesioniști pot fi menținuți în activitate se stabilește prin ordin al ministrului Apărării naționale, dar nu poate depăși 55 de ani”.

În expunerea de motive a propunerii legislative se arată că, în prezent, ministerul Apărării este nevoit să renunțe la serviciile soldaților și gradaților profesioniști tocmai când aceștia au cea mai mare experiență, de multe ori dobândită în repetate misiuni externe sau în teatrele de operații, din cauza limitării impuse de actuala legislație.

„Există o diferențiere nejustificată între statutul cadrelor militare și statutul soldaților și gradaților profesioniști în ceea ce privește dreptul la pensie – la vârsta de 50 de ani soldații și gradații profesioniști rămân fără ocupație. Nu sunt nici măcar șomeri! În această situație, soldații și gradații profesioniști sunt expuși liberului arbitru al pieței forței de muncă, care nu le mai permite găsirea unui loc de muncă decât cu mare greutate”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

„Profesioniști ai Armatei române își sacrifică tinerețea – cea mai plină de resurse fizice și intelectuale, dar și cea mai mobilizatoare parte a vieții – pentru ca atunci când au mai multă experiență, și când sunt expuși pe piața forței de muncă, respectiv la 50 de ani, instituția militară renunță la serviciile lor, mulțumindu-le pentru activitatea depusă, dar neacordându-le nici cel mai mic ajutor în viața civilă” se mai arată în expunerea de motive.

Potrivit sursei citate, drepturile ce urmează a fi acordate beneficiarilor acestei propuneri legislative vor reprezenta un cost insignifiant raportat la dimensiunea morală a demersului și constituie, totodată, un factor motivant pentru atragerea de noi militari profesioniști.

Proiectul legislativ a mai fost semnat, în calitate de inițiatori, și de deputații Ion Răducanu (UNPR), Gheorghe Emacu (UNPR) și Ion Mocioalcă (PSD).