Oprescu: Odată cu Conceptul Strategic București 2035 avem în vederea înființarea Zonei Metropolitane

Publicat: 28 05. 2013, 15:14
Actualizat: 17 10. 2014, 10:58

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat marți, la conferința „Cities of Tomorrow”, că în concordonanță cu Conceptul Strategic București 2035 se are în vedere înființarea în scurt timp a Zonei Metropolitane.

Sorin Oprescu a subliniat faptul că prezentul și viitorul unui oraș de talia Bucureștiului depind de două elemente esențiale, respectiv adaptarea și modificarea cadrului legislativ și modalitatea în care pot fi finanțate proiectele urbane, criticând viziunea potrivit căreia „nu orașele sunt motoarele, ci comunele sunt viitorul”.

În ceea ce privește adaptarea și modificarea cadrului legislativ, Sorin Oprescu s-a referit la administrația publică, finanțele publice, organizarea și amenajarea teritorială și urbanismul, arătând că acestea sunt domenii care „implică inițierea unor noi pachete legislative”.

Primarul Capitalei a vorbit și despre modul în care se pot finanța proiectele urbane, arătând că în cazul Bucureștiului instrumentele de finanțare clasice, respectiv bugetul local și cel național, „nu trebuie neglijate, dar în contextul global al economiei trebuie urmărite și finanțarea europeană și parteneriatul public-privat”.

„În ceea ce privește finanțarea europeană, pot să vă spun că Bucureștiul a pregătit un consistent portofoliu de proiecte în mai multe sectoare, care la o primă estimare este de cinci miliarde de euro, deși potențialul și necesarul pentru dezvoltarea reală a orașului și a zonei metropolitane în viitorii zece ani îl apreciem a fi de aproximativ 16 miliarde de euro”, a spus Oprescu, la conferința „Cities of Tomorrow”: dezvoltarea urbană, încotro?, organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-GermanÇŽ (AHK Romania) și MEDIAFAX.

Primarul Capitalei a mai arătat că cele mai importante trei proiecte la care municipalitatea lucrează anul acesta sunt podul de la Mihai Bravu, lucrările care vor începe la Pasajul Piața Sudului și cele la pasajul de la Casa Presei Libere.

În ceea ce privește orașul viitorului, Oprescu s-a referit la împărțirea tuturor problemelor Capitalei în 20 de programe și subprograme.

„Nu putem gândi la prezentul orașului decât dacă luăm în considerare viitorul sau dezvoltarea solidă și durabilă în toți parametrii. Având în vedere complexitatea problemelor Capitalei și necesitatea de a găsi soluții clare (…) în contextul unei viziuni și planificări strategice am structurat activitatea în 20 de programe și subprograme, cu domenii concrete de aplicabilitate”, a mai spus Sorin Oprescu, dând ca exemplu programele de mediu, de învățământ, de sănătate, de patrimoniu, de servicii de utilitate publică, de cultură, de protecție și siguranța cetățeanului.

Edilul Capitalei a precizat că trebuie recuperați 22 de ani de „lipsă de viziune și strategie”, precizând că în primul rând trebuie schimbată mentalitatea, mai ales a funcționarului public, dar și modul de abordare a problemelor.

Peste 200 de persoane participă la conferința „Cities of Tomorrow”, organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană și agenția de presă MEDIAFAX.