Oprescu spune că bucureștenii ar putea să nu plătească apa caldă în zilele în care nu au avut-o

Publicat: 06 10. 2014, 16:32
Actualizat: 31 01. 2019, 22:15

Mai precis, potrivit edilului, respectivii locuitori ar putea să nu plătească la prețul de apă caldă consumul pentru zilele în care nu au avut-o la robinet.

Pe de altă parte, Oprescu a spus că municipalitatea are bani pentru a compensa prețul la gigacalorie până la sfârșitul anului „și după aceea”. În prezent, prețul gigacaloriei în Capitală este de 341 de lei, din care populația plătește circa 170 de lei, iar municipalitatea suportă, prin subvenție de la bugetul local, 171,18 lei, adică peste 50% din cost.

Bucureștenii din sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6 nu au mai avut apă caldă începând din 2 octombrie. ELCEN, furnizorul Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET), a explicat că apa caldă nu a mai fost livrată la temperaturile obișnuite în urma reducerii cantității de gaze primite de la Distrigaz.

RADET a anunțat pe site, sâmbătă, că a fost nevoită să reducă temperatura apei calde, în sectoarele 2, 3, 4 și 5, din cauza reducerii presiunii și cantității de gaze livrate către ELCEN.

Începând din 30 septembrie, Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrată către ELCEN, din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei. Sâmbătă, Distrigaz a anunțat că a reluat furnizarea la parametri normali.

„Creșterea temperaturii se face gradual. În prezent, ELCEN distribuie căldură la parametri optimi, dar intervine consumul la nivel local. Devine o chestiune de timp până consumatorul final va avea acces la apa caldă”, a explicat Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN.

Reprezentanții ELCEN declarau duminică după-amiază, pentru MEDIAFAX, că apa caldă va reveni la temperatura obișnuită, până la ora 18.00, în toate sectoarele afectate din Capitală.

ELCEN a precizat că a acumulat datorii în valoare de peste 88 de milioane de lei către Distrigaz, în timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fără a mai calcula și penalitățile, pentru energia termică livrată și neplatită în perioada noiembrie 2012 – septembrie 2014.

Edilul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a formulat o sesizare la ANPC privind problema apei calde, în care susține că RADET a încălcat clauzele contractuale care prevăd o anumită temperatură de livrare a apei, iar consumatorii vor fi nevoiți să achite un serviciu de care nu au beneficiat.