Oprescu: Unitățile de învățământ din Capitală ar putea avea PROPRIUL SISTEM DE AMBULANȚĂ

Publicat: 13 09. 2012, 12:28
Actualizat: 11 02. 2019, 03:54

Unitățile de învățământ din Capitală ar putea avea propriul sistem de ambulanță, primarul general Sorin Oprescu anunțând, joi, că intenționează să achiziționeze o micro-stație de salvare și câte o ambulanță pentru fiecare sector.

Oprescu a precizat că solicitarea ambulanțelor din sistemul școlar ar urma să se facă tot prin numărul unic de urgență 112.

„Încercăm, din sărăcia noastră, să creăm un sistem de ambulanțe care să deservească unitățile școlare din toate sectoarele. (…) Încercăm să creăm acest lucru ca să putem interveni pentru accidentări ușoare și cazuri acute și să reacționăm cât mai rapid”, a spus primarul general al Capitalei, într-o conferință de presă.

Întrebat dacă există resurse umane și financiare pentru implementarea unui astfel de sistem, edilul Capitalei a confirmat acest lucru. „Avem resursă psihică, avem resursă corticală și cred că avem și niște bani ca să o putem face”, a spus Oprescu.

El a precizat că o ambulanță de tip C costă aproximativ 100.000 de euro și intenționează să achiziționeze câte una pentru fiecare sector al Capitalei.

De asemenea, proiectul gândit de Primăria Capitalei mai prevede și „motocicliști medicalizați”, care să intervină în perioada de vară.

Sorin Oprescu a declarat că urmărește ca prin această investiție să degreveze și sistemul mare de ambulanță.

Primarul a mai spus că, în 2010, în unitățile de învățământ din Capitală au fost înregistrate 2.150 de accidente, 1.940 dintre acestea fiind accidente ușoare.

Ambulanțele vor avea un șofer și o asistentă medicală, care vor răspunde solicitărilor și, dacă va fi cazul, vor transporta copiii la spital.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a apreciat inițiativa Primăriei Capitalei ca fiind „un element de siguranță extraordinar”, precizând că este foarte important pentru directorii de școli și pentru cadrele didactice să aibă certitudinea că cineva poate ajunge foarte repede în cazul producerii unei accidentări.

Primăria Capitalei a precizat că în cele 425 de școli și licee sunt 221 de medici, dar că în fiecare școală există cel puțin un asistent medical.

Totodată, în total sunt 610 cabinete de medicină școlară, pentru un total de 227.000 de copii, 452 dintre cabinete fiind de medicină generală, iar 158 cabinete stomatologice.

Pe de altă parte, ministrul Educației a spus că vrea ca, împreună cu Primăria Capitalei, să facă un parc științific în zona Universității Politehnica.