Opt elevi din Timiș, finaliști într-un concurs de programare al NASA, nu pot participa la competiție pentru că nu au bani

Publicat: 11 12. 2017, 18:03
Actualizat: 11 12. 2017, 19:43

Cei opt elevi sunt înscriși la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara și au participat, în perioada septembrie – decembrie, la Concursul Internațional „Zero Robotics”, organizat de NASA și Agenția Spațială Internațională.

La fel ca în anul precedent, echipa din Timișoara a reușit să se califice în finala competiției de programare, care se va desfășura la Boston, SUA, în perioada 11 – 12 ianuarie, însă nu pot participa la eveniment pentru că organizatorii nu asigură banii necesari deplasării.

Inspectoratul Școlar Timiș încearcă să-i ajute și în acest an pe elevi prin găsirea unor sponsori, fiind nevoie de o sumă de bani cuprinsă între 8.000 și 10.000 de euro.

De asemenea, alte două echipe din Timișoara, formate din câte cinci elevi, au ajuns în semifinala competiției de programare organizată de NASA și vor afla, duminică, dacă sunt finaliști, când va fi organizată o nouă rundă de calificări. Faza finală a competiției este organizată în trei locații: Boston, Torino și Sydney, fiecare dintre echipe putând să aleagă unde dorește să meargă.

În cazul în care vor fi finaliste, fiecare dintre cele două echipe au și ele nevoie de sume cuprinse între 5.000 și 7.000 de euro pentru a ajunge la Torino, Italia, orașul ales pentru a participa la finală.

„Având în vedere că probabil nu este un concurs cuprins în calendarul Ministerului Educației Naționale, el nu este sprijinit financiar. Învățământul are nevoie de astfel de competiții, să fie promovată creativitatea. Anul trecut, la fel, pentru Zero Robotics am apelat la sponsori”, a declarat, luni, inspectorul școlar general al județului Timiș, Aura Danielescu.

Concursul Internațional Zero Robotics se adresează elevilor de liceu din America de Nord, Europa și Australia și are ca scop programarea robotilor SPHERES – sateliți experimentali, aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Concursul este organizat anual de NASA în colaborare cu Centrul ESTEC al Agenției Spațiale Europene ESA și Institutul de Tehnologie din Massachusetts MIT.