Opt membri ai unei grupări care a dat împrumuturi cu camătă au fost reținuți

Publicat: 27 03. 2013, 15:53
Actualizat: 03 07. 2013, 18:44
Procurorii DIICOT au cerut arestarea a opt persoane din Jibou, județul Sălaj, acuzate că au dat împrumuturi cu camătă, cu dobânzi de 100% pe lună, banii fiind recuperați de la cei care nu puteau să plătească din alocații pentru copii, pensii de handicap și alte ajutoare sociale.

Procurorii DIICOT au cerut arestarea a opt persoane din Jibou, județul Sălaj, acuzate că au dat împrumuturi cu camătă, cu dobânzi de 100% pe lună, banii fiind recuperați de la cei care nu puteau să plătească din alocații pentru copii, pensii de handicap și alte ajutoare sociale.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Sălaj, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Sălaj, au destructurat un grup infracțional organizat acuzat de cămătărie și șantaj.

„Gruparea era constituită pe criterii de tip etnic și familial, inculpații fiind cetățeni români de etnie romă, între aceștia existând relații de rudenie de gradele I sau II”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT remis miercuri agenției MEDIAFAX.

Anchetatorii au stabilit că membrii grupării au acordat împrumuturi cu camătă unor persoane de din orașului Jibou, județul Sălaj, pentru care au perceput dobânzi de 100% pe lună.

Procurorii DIICOT au identificat până la acest moment 80 de persoane, victime ale grupului de crimă organizată.

„Sumele de bani împrumutate și dobânzile pretinse erau recuperate prin amenințări și acte de violență, îndreptate atât împotriva debitorilor cât și a familiilor acestora”, au precizat procurorii.

În situația în care victimele nu reușeau să plătească dobânzile aferente, acestea erau obligate să semneze procuri notariale prin care renunțau în favoarea membrilor grupării la alocațiile de stat pentru copii minori, alocațiile pentru persoane aflate în plasament sau în întreținere, la pensiile de handicap, precum și alte ajutoare sociale, au mai stabilit anchetatori.

Sumele de bani erau recuperate de către membrii grupării cu ajutorul a doi funcționari de la Oficiul Poștal Jibou, care îi informau despre data la care se fac plățile și le remiteau sumele de bani, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu. Membrii grupării le prezentau funcționarilor poștali actele de identitate originale sau în copie reținute ilegal de la persoanele cărora le acordau împrumuturile.

„Cu titlu de exemplu, dintre metodele utilizate de către inculpați se remarcă aceea a racolării femeilor însărcinate cărora li se ofereau sume de bani pentru copilul nenăscut, banii urmând a fi recuperați din indemnizația de creștere a copilului până la împlinirea vârstei de doi ani”, au precizat procurorii.

Membrii grupării au obținut astfel importante sume de bani, autoturisme de lux și chiar imobile, pe care victimele, în urma amenințărilor cu moartea și a actelor repetate de violență, erau obligate să le cedeze în favoarea acestora.

La 26 martie, procurorii DIICOT au prins în flagrant delict, în zona Oficiului Poștal din Jibou, patru inculpați în momentul în care ridicau ilegal 3.529 de lei, reprezentând ajutoare sociale.

Procurorii DIICOT au cerut Judecătoriei Zalău arestarea preventivă a opt membri ai grupării de cămătărie și șantaj.

În urma perchezițiilor făcute la 11 locuințe ale membrilor grupării au fost ridicate mijloace de probă și sume de bani.

Cercetările în această cauză au fost efectuate împreună cu ofițeri de poliție judiciară din Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, SCCO Bistrița-Năsăud și Maramureș.