Ovidiu Anton, despre excluderea României de la Eurovision: ”Vestea e devastatoare pentru mine”

Publicat: 25 04. 2016, 07:47

European Broadcasting Union – organizația televiziunilor publice din Europa – a retras accesul TVR la toate serviciile disponibile membrilor săi din cauza faptului că, în mod repetat, nu și-a plătit datoriile către această uniune. Guvernul a anunțat că nu a găsit soluția legală pentru a plăti suma necesară participării României la Eurovision.

„Regretăm mult faptul că a trebuit să luăm această decizie. Niciodată nu s-a întâmplat ca un membru al EBU să fie exclus din concursul muzical Eurovision din motive financiare. TVR este neglijată de zona politică, de guvern, și asta e foarte, foarte regretabil. Iar noi vom face tot ce putem pentru a aduce situația TVR în atenția publicului, ca ea să fie discutată în România, dar să ajungă și în atenția Uniunii Europene”, a declarat directorul general al EBU, Ingrid Deltenre

„Nu există o bază legală pe baza căreia să se poată face acest transfer financiar, având în vedere că societatea respectivă, societatea națională de Televiziune are multiple datorii. Ar fi o problemă de concurență neloială”, a reacționat Guvernul României, prin vocea purtătorului de cuvânt Dan Suciu.

„Vestea aceasta și situația din momentul de față este devastatoare pentru mine ca și artist pentru că mă aflu în mijlocul atâtor interese din care singurul care are de pierdut sunt eu. Și, mai mult de atât, nu am nicio vină. Eu sunt doar cel care a scris o piesă, care a cântat-o cu inima deschisă și care a fost apreciat atât de juriu cât și de publicul care a votat. Până la urmă, cineva trebuie să plătească atât pentru ceea ce mi se întâmplă acum, cât și pentru ceea ce nu se va întâmpla, adică expunerea ca și artist”, a declarat Ovidiu Anton.

Agenția Reuters, care i-a luat un interviu lui Ovidiu Anton, precizează că scandalul și controversele politice sunt elemente obișnuite la concursul Eurovision. Fără precedent este ca o țară să fie exclusă din rațiuni financiare, fapt semnalat de presa internațională, scrie tvr.

Datoriile invocate de EBU într-o notă oficială se ridică la 16 milioane de franci elvețieni. Acestea au fost acumulate în 8 ani, iar din 2012 conducerea EBU a făcut câteva vizite în România semnalând autorităților situația dificilă a TVR.