Paisprezece persoane din Vaslui care au contractat credite de 1,4 milioane de lei cu adeverințe false au fost condamnate la închisoare

Publicat: 14 09. 2015, 19:27
Actualizat: 14 09. 2015, 23:41

Magistrații vasluieni le-au condamnat pe cele 14 persoane, toate din municipiul Vaslui, la pedepse cuprinse între trei ani și nouă ani și patru luni de închisoare, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, înșelăciune și spălare de bani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cea mai mare pedeapsă, de nouă ani și patru luni de închisoare, a primit-o liderul rețelei, Daniel Iacob, care, în calitate de administrator al unei firme, ar fi eliberat adeverințe de salariat false pentru celelalte persoane condamnate. În baza adeverințelor respective, inculpații au contractat credite de la o bancă în valoare totală de 1,4 milioane de lei.

Instanța a dispus, de asemenea, ca inculpații să plătească unității de creditare cele 1,4 milioane de lei.

Decizia Tribunalului Vaslui nu este definitivă, putând fi atacată cu apel de atât de procurori cât și de persoanele condamnate.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), grupul infracțional, condus de Daniel Iacob, fost secretar de școală, a contractat credite bancare, folosind documente false, care atestau calități de salariat și venituri false.

Ajutat și de o femeie, liderul grupului avea rolul de a identifica și dirija către bancă persoanele care, potrivit anchetatorilor, urmau să contracteze creditele, punându-le la dispoziție documente false, care urmau să fie folosite de unitatea bancară.

Persoanele în numele cărora Daniel Iacob făcea împrumuturi, se arată în rechizitoriul procurorilor, erau recrutate din rândul celor cu o situație materială precară, fără venituri, cărora li se acordau sume modice. În total, au fost contractate 15 credite în lei și în valută, unitatea bancară fiind prejudiciată de 1.393.000 lei.

Procurorii DIICOT mai arată în rechizitoriu că activitățile ilegale ale grupului infracțional „prezintă un grad ridicat de pericol social, afectând grav un sector important al vieții economice, faptele comise aducând atingere sistemului bancar”.