Parcul Văcărești va fi trecut în administrarea Primăriei Capitalei și a unui ONG

Publicat: 17 01. 2017, 18:18
Actualizat: 25 03. 2019, 22:45

„În ceea ce privește Parcul Văcărești, în momentul de față, există o asociere între Primăria Generală a Municipiului București și o asociație, un ONG. Ei au aplicat, printr-un dosar la Ministerul Mediului, să obțină în administrare Parcul Văcărești. În zilele următoare, voi semna ordinul de ministru prin care vom desemna comisiile care vor analiza dosarele respective, iar, dacă lucrurile sunt în regulă, în scurt timp Parcul Văcărești va intra în administrarea acestei asocieri, care s-a format între Primăria București și acest ONG”, a declarat Daniel Constantin.

Primăria Generală a Municipiului București a încheiat un protocol de colaborare pentru administrarea comună a Ariei Naturale Văcărești, pe o perioadă de cinci ani, cu Asociația Parcul Natural Văcărești, statuat printr-un proiect de hotărâre votat în 21 decembrie 2016, în ședința Consiliului General al Capitalei.

Procedurile de atribuire în administrare a 11 arii naturale protejate, printre care și Parcul Natural Văcărești, au fost demarate la finalul anului trecut. Cei interesaîi au avut 30 de zile la dispoziție pentru a depune un proiect tehnic, în care să detalieze viziunea de dezvoltare și administrare a respectivei arii. De asemenea, un factir important îl reprezentau resursele financiare și capacitatea umană, pe care entitățile interesate erau obligate să demonstreze că le dețin.

În acest moment, Parcul Natural Văcărești se află în administrarea Sectorului 3.

Parcul natural Văcărești se întinde pe o suprafață de 186 de hectare, iar în ultimii 22 de ani în acest areal s-a format un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaștini, ochiuri de apă, stufăriș, perdele de trestie și stuf. În zonă au fost identificate specii de mamifere, păsări, reptile și amfibieni, faună piscicolă cu peste 90 de specii, o parte dintre acestea fiind specii protejate. Parcul Văcărești a fost declarat arie protejată în mai 2016, fiind singurul parc natural urban din România și unic în Europa prin prisma mărimii și a varietății speciilor întâlnite aici. În mai 2012, revista National Geographic a publicat un articol care se intitula „Delta dintre blocuri”, prin care evidenția caracterul unicitate al acestei arii naturale și prin care trăgea atenția asupra valorii biodiversității care s-a format pe parcursul a două decenii.