PENITENCIAR. Coronavirusul este „în spatele gratiilor”, laolaltă cu deținuții din SUA. Date contradictorii

Publicat: 07 05. 2020, 10:20
Actualizat: 07 05. 2020, 10:22
SUA au depăşit pragul de 3 milioane de cazuri de COVID-19

Nu mai puțin de 30.000 de deţinuţi şi angajaţi ai sistemului penitenciar nord-american ar fi infectați cu SARS-CoV-2, a raportat un grup de cercetători ai unei renumite universități din SUA, miercuri, 6 mai 2020.

Îmbolnăvirile cu COVID-19 din închisorile nord-americane contribuie la majorarea numărului de cazuri înregistrate în afara marelor focare iniţiale ale pandemiei în ţară, conform AFP.

Potrivit cifrelor compilate de un nucleu de specialiști ai Facultății de Drept din cadrul UCLA (Universitatea California, Los Angeles), parte a proiectului „COVID-19 Behind Bars”, dintr-un total de mai bine de două milioane de încarcerați, un număr de 21.007 de deţinuţi au fost depistați pozitiv la noul coronavirus, iar 295 și-ar fi pierdut viața.

Pe de altă parte, 8.754 de angajați ai sistemului penitenciar nord-american au fost și ei confirmați pozitiv la COVID-19, în timp ce 34 au murit.

Într-un raport publicat în aceeași zi, specialiștii Centrelor pentru Prevenirea şi Combaterea Bolilor (CDC) susțin că până la data de 28 aprilie 2020 ar fi infectați cu SARS-CoV-2 doar 4.893 de deţinuţi şi 2.778 de membri ai serviciilor penitenciare infectaţi, în 420 de închisori şi centre de detenţie din 32 de state americane.

Conform acestui studiu, 88 de condamnați şi 15 agenţi contaminaţi au murit.

Autorii raportului susțin însă că, în mare parte, ar fi subestimată amploarea contagiunilor din închisori.

Și asta ca urmare a faptului că aproape o treime dintre jurisdicţiile consultate nu au răspuns, iar mulţi dintre deţinuţii contaminaţi nu sunt testaţi.

În studiul realizat de CDC, jumătate dintre închisori au raportat cazuri doar printre agenţi, nu şi printre deţinuţi.

Sistemul penitenciar cumulează factori care favorizează pandemia. Vorbim aici de celule suprapopulate, personal depăşit de sarcini, deţinuţi care suferă deseori de boli preexistente, dar și dificultatea de a dezinfecta regulat.

Sursă foto: Shutterstock/caracter ilustrativ