Percheziții la firme care au vândut alcool contrafăcut, prejudiciul fiind de cinci milioane euro

Publicat: 21 10. 2014, 09:41
Actualizat: 02 11. 2014, 09:07

Potrivit unui comunicat al DIICOT, 110 percheziții au loc în Capitală și în județele Brăila, Constanța, Tulcea, Bacău, Harghita, Covasna, Brașov, Mureș și Maramureș, la locuințele unor persoane și la sediile unor societăți comerciale, pentru destructurarea unor grupuri infracționale organizate specializate în evaziune fiscală, producere și deținere de bunuri accizabile în afara unor antrepozite fiscale și spălare de bani.

Conform procurorilor DIICOT, prin activitatea ilegală grupările infracționale vizate au pus în pericol sănătatea populației.

Anchetatorii au stabilit că mai multe persoane din Brăila au constituit un grup infracțional organizat „în vederea determinării și înlesnirii comiterii de către alte nuclee organizate a infracțiunilor de evaziune fiscală și de deținere și producere, în afara unor antrepozite fiscale, a unor bunuri supuse accizării”.

„Astfel, aceștia au înlesnit comiterea unor activități economice evazioniste de mare amploare în domeniul comercializării nefiscalizate a alcoolului etilic și a produselor derivate, începând cu denaturarea ilicită (parțială cu încălcarea normelor legale în materie) a alcoolului etilic, urmată de livrarea disimulată a acestuia sub apartenența unor diverse produse (alcool sanitar, loțiuni cosmetice, soluție spălare parbriz) prin intermediul unor lanțuri de magazine de tip hipermarket către diverși producători de băuturi contrafăcute, în baza unor înțelegeri prealabile cu aceștia”, arată procurorii DIICOT.

După achiziționarea en-gross, aceste produse au fost filtrate și comercializate clandestin ca alcool etilic, sub formă de băuturi alcoolice, bugetul de stat fiind prejudiciat în urma sustragerii de la plata obligațiilor fiscale cu titlul de accize.

În urma cercetărilor au fost identificate nucleele infracționale aflate în diverse zone ale țării care s-au aprovizionat de la grupul de firme utilizat de membrii grupului infracțional din municipiul Brăila, cu importante cantități de alcool medicinal, pe care ulterior l-au supus procedeelor de „renaturare”.

Procurorii DIICOT Galați au identificat astfel de nuclee infracționale în Tulcea și Constanța, Brașov, Covasna, Harghita și Mureș.

De asemenea, membrii grupului infracțional din municipiul Brăila au interacționat, pe linie infracțională, cu o altă grupare constituită în județul Maramureș. „Această colaborare cu ramura infracțională din județul Maramureș a început în momentul în care Direcția Generală a Vămilor a retras autorizația de producție a alcoolului etilic emisă pentru societatea producătoare de alcool din municipiul Brăila”, mai spun procurorii DIICOT.

Astfel, alcoolul sanitar produs de SC Marex SA Brăila a fost livrat, prin intermediul SC Stejar Prodimpex SRL București, SC Larlexmar SRL Brăila și Vidiavi Company SA Brăila, către nucleele infracționale, fie în mod direct, fie prin intermediul unor societăți comerciale „fantomă” . De asemenea, alcoolul sanitar în cantități mari a fost livrat prin intermediul unor retaileri, iar apoi a fost filtrat de membrii grupurilor infracționale beneficiare, fiind obținut astfel alcool etilic, care a fost valorificat către diferite persoane.

Cumpărătorii alcoolului etilic obținut prin filtrarea alcoolului sanitar produs de SC Marex SA Brăila și valorificat prin intermediul societăților intermediar a fost utilizat prin înglobarea în diferite băuturi alcoolice care au fost puse în vânzare către populație, mai notează anchetatorii.

Totodată, a fost identificat și un mecanism de spălare a banilor care constă în preluarea și transferul activelor societăților comerciale implicate în activitățile de evaziune fiscală de către un grup infracțional organizat.

Prejudiciul calculat până în prezent este de peste 5.000.000 de euro.

La perchezițiile pentru destructurarea acestor grupări infracționale participă lucrători ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, precum și lucrători din structurile teritoriale de combatere a criminalității organizate, respectiv B.C.C.O. Constanța, B.C.C.O. Bacău, B.C.C.O. Brașov, B.C.C.O. Mureș și B.C.C.O. Cluj, sprijiniți de polițiști și jandarmi.

În urma perchezițiilor, peste 150 de persoane ar urma să fie duse la audieri la sediul DIICOT Galați.